ZDRAVLJE U KUĆI

Pet razloga zašto nam kasni mjesečnica

Trudnoća nije jedini opravdani razlog

(A. Sm.)

2.10.2014

Trudnoća nije jedini opravdani razlog za izostanak ili kašnjenje mjesečnice. O kvaliteti vašeg života ovisi i ovaj važan dio mjesečnog ciklusa. Otkrijte na koje simptome i navike treba pripaziti.

Nagli gubitak težine i ekstremno vježbanje

Ako ste naglo izgubili velik broj kilograma, postoji mogućnost da se vaš ciklus poremeti ili pomakne.Isto vrijedi i za osobe koje se prepuštaju ekstremnom vježbanju. Ovo je evolucijski način zaštite ženskog tijela od mogućnosti da zatrudni u trenucima velikog napora i stresa.

Kontracepcijska sredstva

Propuštena mjesečnica može biti i nuspojava uzimanja kontracepcijskih sredstava, kao što su  tablete, injekcije ili spirala. Ginekolozi napominju da je nedostatak mjesečnice u kontroliranim uslovima ponekad dobrodošao prizor, te da ne treba izazvati paniku ako ste pod nadzorom doktora.

Stres

Na kašnjenje mjesečnice mogu utjecati i traumatični događaji poput smrti ili bolest bliske osobe, prekida veze, preseljenja ili gubitka posla. Izniman stres, naime, utiče na dio mozga hipotalamus koji regulira velik dio hormona u tijelu, između ostalog i menstrualni ciklus.

Preuranjena menopauza

Kada žene mlađe od četrdeset godina imaju problema s hormonalnom uravnoteženošću, dublji razlog za to može biti preuranjena menopauza. Uz izostanak mjesečnice simptomi uključuju 'valunge' (iznenadne nalete vrućine), noćno znojenje i suhoću vagine.

Bolest

Ako niste trudni i ne možete objasniti izostanak mjesečnice na bilo koji drugi način koji smo naveli, zatražite pomoć doktora i ginekologa. Izostanak i kašnjenje mjesečnice mogu biti povezane i s bolestima kao što su policistični jajnici, celijakija ili problemi sa štitnjačom, prenosi Zadovoljna.hr.