BIH

Bajram-namaz će se klanjati u velikom broju džamija u gornjovrbaskoj regiji

Uspješno su izvršene sve pripreme za nadolazeći praznik

Autor:A. M.

2.10.2014

Centralna svečanost klanjanja bajram-namaza na području Medžlisa IZ Bugojno bit će u Kulturnom centru princeze Dževhere, gdje se tradicionalno formira brojni džemat u kojem bude i više od 4.000 vjernika. Prema riječima glavnog bugojanskog imama Vehida ef. Arnauta, uspješno su izvršene sve pripreme za klanjanje bajram-namaza u svim džamijama. Bajram-namaz će se klanjati s početkom u 7.30 sati.

U Donjem Vakufu bajram-namaz klanjat će se na 14 mjesta, od kojih je pet u gradu. Glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf Esad ef. Slipac ističe, kako će se centralna svečanost klanjanja bajram-namaza organizovati u Duzića džamiji. Tećeg dana Kurban-bajrama u Domu kulture u Donjem Vakufu, s početkom u 19 sati, bit će upriličen Bajramski koncert.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa IZ Gornji Vakuf, Enesa ef. Omerovića, klanjanje bajram-namaza bit će organizovano u 23 džamije, a centralna svečanost klanjanja bajram-namaza bit će, kao i obično, u džamiji Mehmed-bega Stočanina. Radi se o džamiji koja ove godine obilježava 422 godine svog postojanja. Sagrađena je daleke 1592. godine, odnosno 1001. godine po Hidžri. Drugog dana Kurban-bajrama, u nedjelju, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Gornji Vakuf, organizovat će prijem za zvanice iz javnog, političkog i vjerskog života.  

dolazak-vjernika-na-bajram-namaz

Dolazak vjernika na bajram namaz