BIH

Na obilježavanju godišnjice bivšim logorašima zabranjen ulazak u Dretelj

Zloglasni logor kod Čapljine

M.Sm.

2.10.2014

Uz jako policijsko osiguranje danas je kod Čapljine obilježena 21.godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Dretelj koji je u istoimenom mjestu u nekadašnjim vojnim hangarima bio mučilište za oko 4000 Bošnjaka iz cijele Hercegovine, ali i srednje Bosne.

dretelj-041

Ipak,preživjelim logorašima koji su se okupili nije bio dozvoljen ulazak u hangare, koji su, kako je to rečeno, u vlasništvu Hercegovačke banke u likvidaciji.

 Kako je kazao Sead Tabaković, predsjednik Udruženja logoraša Čapljina, koji su zajedno sa Kantonalnim udruženjem te Savezom logoraša BiH organizirali obilježavanje godišnjice, najprije su uputili zahtjev Agenciji za bankarstvo FBiH.

dretelj-019

 - Direktor Zlatko Barš obavijestio nas je da je naš zahtjev upućen likvidacijskom upravniku Hercegovačke banke, Josipu Prskali od kojeg smo, nažalost, dobili negativan odgovor. Ovo je šamar za sve preživjele logoraše , jer smo nakon ovoliko godina očekivali da će razum prevladati. Nažalost, neki ljudi još žive u 1993.godini, jer mi ovdje nismo došli da dižemo tenzije, već da kažemo istinu-rekao nam je Tabaković.

dretelj-016

Prema riječima Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša, u logoru Dretelj je ubijeno 180 logoraša, a ranjeno njih 500.