KULTURA

Sutra premijera filma „Bosna ustaje“

Kino Meeting Point

T. Đ.

2.10.2014

Uoči svjetske premijere dokumentarnog filma „Bosna ustaje“ (Bosnia Rising) reditelja Carlo Nera i koproducentice Vanessa Redgrave danas je u kinu Meeting Point održana pres konferencijama. Novinarima su se obratili reditelj i koproducentica te ekonomista Fred Harison (Harrison). Inače film prati borbu radnika tuzlanske „DITE“ za pokretanje proizvodnje u tvornici koja je nekada bila nosilac razvoja Tuzle.

- „Bosna ustaje“ je film o realnosti, govori šta ljudi mogu da implementiraju i urade. Kroz njega ćemo pokušati da vodimo dijalog te započnemo diskusiju. „DITA“ je bila simbol propasti nakon komunizma i onoga što se dešavalo u zemljama jugositočne Evrope. Ne govori samo o socijalnim i ekonomskim problemima već i o kulturnoj nestabilnosti- kazao je Nero.

Reditelj je dodao da je ovaj film drugačiji te da će na neki način ponuditi rješenja.

- Željeli smo da njime isprovociramo i podstaknemo na jedan stalni dijalog – istakao je reditelj.

Prmijera dokumentarca „Bosna ustaje“ bit će upriličena sutra u 18 sati u kinu Meeting Point, nakon čega će biti organizirana panel diskusija. Premijeri, će osim reditelja i koproducentice prisustvovati radnici DITE, sindikalisti, te glumac Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.