CRNA HRONIKA

Sud odbio puštanje Turkovića na slobodu i deblokadu imovine Šejle Jugo Turković

Apelaciono vijeće Suda BiH

Am. KOVAČ

2.10.2014

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi danas je pred Apelacionom vijećem Suda BiH kojim predsjedava sudija Senadin Begtašević počelo suđenje zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića koja se tereti za monstruozne likvidacije, međunarodnu trgovinu drogom, pranje novca, otimanje dionica Fabrike čarapa "Ključ" te za pljačku 2,5 miliona maraka iz sarajevskog Aerodroma.

Odluke Vijeća

Sudsko vijeće odbilo je prijedloge advokata optuženih Zijada Turkovića, Milenka Lakića, Fadila Aljevića i Saše Stjepanovića da se njihovim branjenicima ukine pritvor.

- U prvostepenom postupku Turković, Lakić, Aljević i Stjepanovića su oglašeni krivima. Još uvijek postoji osnov sumnje da su počinili krivična djela navedena u optužnici, a i opasnost od bjekstva i zato je boravak ove četvorice optuženih u pritvoru neophodan – kazao je sudija Begtašević obrazlažući odluku.

Sudsko vijeće odbilo je i prijedlog Turkovićevog branioca Fahrije Karkina da Sud Šejli Jugo - Turković, Zijadovoj suprugi, deblokira novac s tekućeg računa, na kojem se nalazi 47.766,56 KM

- Taj novac je dokaz u krivičnom postupku odnosno postoji opravdana sumnja da je stečen izvršenjem krivičnih djela, a Zakon je precizan kada se radi o privremeno izuzetim predmetima koji u postupku služe kao dokaz –pojasnio je Begtašević.

Vijeće je prihvatilo prijedlog Dejana Bogdanovića, branioca Milenka Lakića Lakija da ovaj optuženi bude prebačen iz pritvorske jedinice Kaznenopopravnog zavoda Tunjice u jednu od pritvorskih jedinica u Sarajevu.

- Lakić će u narednih nekoliko dana biti prebačen u pritvorsku jedinicu Suda BiH – dodao je Begtašević.

Tužiteljica Tužilaštva BiH čitajući preciziranu optužnicu više od sat i po u sudnici opet je ponovila da su krivična djela koja je počinila ova monstruozna grupa uznemirila javnost, te svrstala našu državu među zemlje visokog sigurnosnog rizika.

Kajmaković je zatražila da se da dokazi iz prvostepenog postupka reproduciraju zbog ekonomičnosti, o čemu se ranije i pismeno očitovala Sudu te je predložila i redoslijed izvođenja dokaza.

Iako se odbrana protivila te tražila da svi svjedoci ponovo svjedoče, Vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva BiH, te će dokazi biti reproducirani.

Prvostepena presuda

Prvostepenom presudom od 28. novembra 2013. godine Turković je osuđen krivim za organizirani kriminal u vezi s pripremanjem ubistva, trgovinom drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, trgovinu oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Turković je osuđen i zbog iznude, pranja novca i osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

Saša Stjepanović je za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, a Muamer Zahitović zbog iznude i pranja novca na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine. Milenko Lakić za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom pripremanje ubistva dobio je 40 godina zatvora.

Fadil Aljović za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom ubistvo osuđen je na kaznu zatvora od pet godina, dok su Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi.