BIH

"Avazov" reporter u Laktašima: Ruski "specijalci" zapravo su umjetnici

Ispunjavaju uslove za ulazak u BiH

M. Aš. - N. K. - V. S.

2.10.2014

Ekipa "Dnevnog avaza" danas je posjetila hotel San u Laktašima gdje su se sreli sa članovima brojnih ruskih kulturno-umjetničkih društava koja će večeras nastupiti ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci.

"Kozaci" poznatiji kao ruski slobodni konjanici bili su raspoloženi za fotografisanje i razgovor, ali je uprava hotela zamolila našu ekipu da se udalji sa posjeda, kako ne bi narušavali privatnost njihovih gostiju.

Ruski gosti prijavljeni su u ovom hotelu i policija u ovoj lokalnoj zajednici odnosno u Laktašima ima informacije o njihovom boravku.

Pojedini stanovnici Laktaša s kojima smo razgovarali nisu upoznati sa interesovanjem medija u vezi navodnog dolaska ruskih specijalaca u Repubilku Srpsku.

Podsjetimo, FTV je ranije danas pozivajući se na više izvora javila da je na područje Republike Srpske stiglo 148 ruskih specijalaca i obavještajaca.

Specijalci su smješteni u tri hotela na području Laktaša, dok je jedan dio ruskih specijalaca smješten u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a Republike Srpske na Palama.

Rusi su sigli 28. septembra preko Graničnog prelaza Rača, a u MUP-u RS im je sugerisao da se ne prijavljuju Uredu za strance BiH, javila je FTV, navodeći da je Ured za strance uspio legitimisati ove ruske državljane. U Ambasadi Ruske Federacije nisu željeli komentarisati ovu informaciju.

Kulturna manifestacija

MUP Republike Srpske u međuvremenu je demantovao informaciju da u manjem bh. entitetu boravi "148 ruskih specijalaca i obavještajaca".

MUP je saopštio da je obaviješten da će na području Republike Srpske boraviti određen broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske sa Ruskom Federacijom.

"Za sve dodatne informacije molimo medije da se obrate organizatorima ove kulturne manifestacije, a navode "da im je MUP Srpske sugerisao da se ne prijavljuju Službi za poslove za strancima BiH", smatramo zlonamjernim i nekorektnim", dodaje se u saopštenju.

Opsežne provjere

Dragan Mektić, direktor Službe za poslove za strancima, potvrdio je za "Avaz" informaciju da se na području Republike Srpske nalazi određeni broj ruskih državljana, te da su u toku vrše opsežne provjere.

- Tačno je da se ti ljudi smješteni na tri lokacije u Laktašima. Ali ne znamo ko ih je doveo, ko su oni i koja im je misija. Sve se još uvijek provjerava i utvrđuje. U toku je opsežna provjera. Ne miriše mi ovo na dobro i sve mi je već na prvu sumnjivo – rekao je Mektić za "Avaz".

Portparol Službe za poslove sa strancima BiH Sanja Škuletić-Malagić rekla je danas za "Avaz" da je prema dosadašnjim saznanjima evidentirano prisustvo 124 osobe ruske nacionalnosti u dva hotela i motelu u Laktašima.

- Ono što dosada znamo jeste da su oni ušli zakonito, jer nema viznog režima i imaju pravo boraviti mjesec. Oni su ulazili u BiH sukcesivno od 26. do 30. septembra. Hoteli su prijavili njihovo prisustvo Službi za poslove sa strancima. Nema informacija da je bilo ko od njih u uniformi niti da je naoružan - rekla je ona.

Nezvanično saznajemo na terenu, da hoteli nisu na vrijeme izvršili obavezu prijavljivanja ovih osoba.

Ispunjavaju uslove za ulazak u BiH

Granična policija BiH oglasila se saopštenjem u cilju, kako se navodi, objektivnog informiranja javnosti u vezi ulaska državljana Ruske Federacije u Bosnu i Hercegovinu.

- U periodu od 25. septembra do 2. oktobra 2014. godine na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača evidentiran je ulaz 144 državljanina Ruske Federacije i to: 25. 09. 2014. godine (11 lica), 26. 09. 2014. (36 lica), 27. 09. 2014. (24 lica), 28. 09. 2014. (24 lica) 29. 09. 2014. (5 lica), 30. 09. 2014. (40 lica ) i 01. 10. 2014. (4 lica).  Sva evidentirana lica ispunjavala su uslove potrebne za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, nisu nosili uniforme i vojna obilježlja i među njima je bilo i žena i muškaraca različite dobne skupine - navodi se u saopštenju Granične policije BiH.