BIH

Account: U prošloj godini procesuiran najmanji broj krivičnih djela korupcije

Izrečeno 147 presuda, građani nezaštićeni

Srna

2.10.2014

U BiH broj prijavljenih slučajeva korupcije raste, ali je u prošloj godini procesuiran najmanji broj krivičnih djela korupcije, rekao je danas u Sarajevu konsultant Antikorupcione mreže u BiH "Account" Nermin Kadribašić. 

Kadribašić je istakao da je u 2013. godini izrečeno 147 presuda za krivičnih djela korupcije, dok su u 2012. godini bile izrečene 242 presude.

On je naglasio da je cilj današnje javne rasprave "Pravosuđe – identifikovanje najefikasnijih policijskih i tužilačkih metoda u otkrivanju i krivičnom progonu krivičnih djela korupcije", da se otvori prostor za raspravu u vezi problema sa kojima se susreću policijski službenici i tužioci u borbi protiv korupcije.

"Najčešći problemi su nedovoljna kadrovska popunjenost i nedovoljna tehnička i materijalna sredstva za istraživanje krivičnih djela korupcije", istakao je Kadribašić.

Predsjednik nevladine organizacije "Infohaus" Dženana Alađuz istakla je da dobijaju veliki broj prijava korupcije, ali se one ne procesuiraju.

Ona je naglasila da nije problem da se uoči korupcija, već naredni korak i šta radi policija, tužilaštvo i sud.

Prema njenim riječima, postojećim zakonima građani koji prijavljuju korupciju nisu zaštićeni, osim ako rade u nekoj od institucija BiH.