AUTO-MOTO

Odličan - pet

Hyundai ix35 facelift 1.7 CRDi GLS Gold

M. T.

2.10.2014

Za prilike kakve vladaju u autoindustriji, nije prošlo baš tako malo otkako je Hyundai redizajnirao model ix35. Međutim, ovaj model i dalje spada među najtraženije na našem tržištu za svoj segment i uz i30, najtraženiji je Hyundai u BiH.

ix35-test107

Prodajni rezultati govore da je Hyundai napravio odličan posao, za peticu. Moderna i mišićava figura, odmjeren, atraktivan i ne previše nametljiv dizajn, skrojen u evropskom centru u Njemačkoj, uvijek su dobar recept za uspjeh na tržištu, a ako tome dodamo dugačak spisak opreme s kojom Korejanci nimalo ne škrtare te ukupnom odnosu uloženo-dobiveno, jasno je zašto je ix35 jedno od najpopularnijih SUV vozila na našem tržištu.

Pregledno i praktično
 
Kao što smo već pisali u prvom testu 2,0-litarskog modela s automatskim mjenjačem, ix35 se od prethodne verzije razlikuje po LED dnevnim i stražnjim svjetlima, atraktivnijim felgama, boljim materijalima u unutrašnjosti, novijim sistemima aktivne i pasivne sigurnosti i mnogim drugim stvarima koje su ga modernizirale i opremile za borbu sa žestokom konkurencijom.

ix35-test102

Hyundai je i s prošlim modelom prezentirao želju da zaposjedne na vrh klase, ali redizajnirana verzija još je ambicioznija. Materijali u unutrašnjosti su još bolji i ugodniji na dodir, opreme je još više, a detalji su dodatno dotjerani. Sa svim ispupčenjima i udubljenjima, kokpit je lijepo dizajniran, a vozaču, osim mekanog volana s komandama i udobno profiliranog sjedišta nudi USB, iPod i Aux ulaze, upaljač, utičnicu od 220 V... Pregledno je i praktično, lako za navikavanje.

Na prostor i udobnost nema prigovora. Osnovni kapacitet prtljažnika je 591 litara, a preklapanjem sjedišta moguće ga je povećati na 1.436.

Udoban i direktan

Robusni automobil pokreće 1,7-litarski CRDi turbodizelaš koji se pokazao punim Hyundijevim pogotkom. S aspekta balansa između snage i ekonomičnosti, ovaj agregat najbolji je u gami južnokorejskoj proizvođača. Dobro vuče i prihvatljivo troši. Ono što je zanimljivo je da najveći obrtni moment od 260 Nm nudi na svega 1.250 obrtaja, što dovoljno govori o njegovoj eksplozivnosti.

Motor je uglađen, lijepo razvija brzinu (nema turbo rupe) i odlično "sarađuje" sa dobro proračunatim šestostepenim mjenjačem. Ipak, s obzirom na snagu od 115 KS i težinu vozila od gotovo tonu i po, od njega se, kada „potroši snagu", ne može očekivati baš previše, jer je ipak, više stvoren za ekonomično i ugodno krstarenje nego za sportsku vožnju. Uostalom, zato i malo troši.

ix35-test111

Sve u svemu, vožnja u ugodno povišenom vozilu je ugodna, komfor je na visokom nivou, a izolacija dobra. Uprkos tome što je dorađeni ovjes s novokalibriranim amortizerima tvrđi, ix35 nudi izuzetnu udobnost. Uz to, dovoljno je direktan, gotovo kao automobil s nižim težištem.

Testna verzija ima pogon na prednje točkove, ali je sposobna za ne pretjerano zahtjevne off-road izlete. Tu će vam dobro doći pomoć pri kretanju na uzbrdici i kontrola vožnje na nizbrdici.

Lična karta

KAROSERIJA
 
D/Š/V 4.410/1.820/1.660
 
Masa 1.415 kg
 
Prtljažnik 591 l
 
Gume 225/60 R17
 
MOTOR I MJENJAČ
 
Zapremina 1.685 ccm
 
Snaga 115 KS/4.000

Obrtni moment 260 Nm/1.250

Mjenjač ručni, 6 brzina
 
NA CESTI
 
Max. brzina 173 km/h
 
Ubrzanje 0-100 12,4 sec
 
Potrošnja (grad/otv/komb): 6,3/4,8/5,3

OPREMA

Serijska (Silver): Progresivni servo upravljač, podešavanje upravljača po visini, zračni jastuci za vozača i suvozača, ABS, ESP, elektronski program stabilnosti sa pomoći pri kretanju uzbrdo, kontrolom kočenja na nizbrdici u otežanim uvjetima, kontrola stabilnosti vozila, sigurnosne brave na zadnjim vratima, set za popravak gume, LED poziciona svjetla, elektronsko podešavanje vanjskih ogledala, tonirana stakla, djeljivi naslon zadnje klupe (60-40), radio, CD, mp3 player sa šest zvučnika, centralno zaključavanje, električni podizači prozora, putni računar, manuelni klima-uređaj, prednja svjetla za maglu...

Paket Gold: Automatski klima-uređaj, krovne lajsne, senzor za kišu, dva bočna zračna jastuka za zavjesicama, rezervni točak punih dimenzija, podešavanje upravljača po dubini, komande audiouređaja na upravljaču, lubalno podešavanje sjedišta vozača, Bluetooth, hromirane vanjske ručice vrata, sjedišta u kombinaciji koža-platno, upravljač i mjenjač u koći, zaštitna mreža za prtljag, električno preklapanje vanjskih ogledala...

CIJENA

Osnovni benzinac (1.6, 135 KS)
 
36.950 KM

Osnovni dizelaš (1.7, 115 KS)
 
43.490 KM

Testirani model

45.490 KM

Napomena: Cijene su redovne, ali u toku je akcija u saradnji s VB Leasingom, u kojoj je ix35 dostupan po cijeni već od 32.950 KM. Popust na model je i do 4.000 KM, uz
finansiranje s 4,85 % kamatne stope  uz 0% učešća  do 60 mjeseci.