BIH

Valentin Inzko posmatrač na izborima

Održana sjednica Centralne izborne komisije BiH

Autor:S. D.

2.10.2014

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH ocijenjeno je da se za predstojeće izbore u BiH prijavio do sada rekordan broj posmatrača. CIK je do sada obradio, odnosno, akreditirao više od 3.000 posmatrača iz nevladinih organizacija, a ovaj broj u konačnici mogao bi dostići 8.000.

Osim bh. nevladinih organiczacija koje su prijavile svoje posmatrače, poznato je da je OSCE/ODIHR, također, akreditorao svoje posmatrače, a za ovogodišnje opće izbore 11 posmatrača prijavio je i Ured visokog predstavnika u BiH. Zanimljivo je da je prvi na listi posmatrača visoki predstavnik Valentin Inzko.

Stjepan Mikić predsjednik CIK-a BiH pozdravio je prijavu velikog broja posmatrača na izborima.

- Meni je drago što je toliki broj posmatrača i volio bih da svoju ulogu odigraju do kraja jer svi imaju šansu da prate izborni proces od prve minute do zadnje sekunde - rekao je Mikić.

Zbog bajramskih blagdana sljedeća sjednica CIK-a zakazana je za utorak naredne sedmice. No, CIK će zasjedati i ranije ukoliko se za to ukaže potreba prvenstveno zbog prijave protiv Dalibora Trapare kandidata Srpske radikale stranke Vojislav Šešelj, protiv kojeg postoji prijava da je ozbiljno prekršio Izborni zakon.

Na sjednici se moglo čuti da ukoliko bude postojala potreba skidanja kandidata sa liste ili čak iz strankeupravo će zbog toga CIK zasjedati ranije kako bi bilo ostavljeno dovoljno vremena za žalbeni postupak u ovom slučaju.

Trapara se tereti da je prije dva dana na području Istočnog Sarajeva sjekirom napao aktivistice SDS-a na promotisvnom štandu stranke.