BIH

CCI: Mandat obilježilo nezadovoljstvo građana i neefikasnost Vlade i Skupštine KS

Izvještaj o radu izvršne i zakonodavne vlasti

A. J.

2.10.2014

Izvještaj Centra civilnih inicijativa (CCI) o monitoringu rada Vlade i Skupštine KS za mandatni period od 2010 -2014  pokazuje da su četverogodišnji mandat obilježili prekompozicije vlasti, promjene skupštinske većine, smjene i ostavke ministara, izglasavanje nepovjerenja Vladi KS, budžetski deficit, štrajkovi i protesti nezadovoljnih građana.

Kašnjenje pri donošenju programa rada bila je ustaljena praksa u cijelom mandatu. Realizacija planiranih obaveza tokom mandata bilježi konstantan pad. Dok su se vlasti bavile same sobom, tokom mandatnog perioda, broj nezaposlenih u KS je porastao je za 1.631 osoba, rečeno je na press konferenciji CCI-ja održanoj danas u zgradi Vlade Kantona Sarajevo

Upravo okončani mandat ostat će upamćen primarno po tome što potrebe i interesi građana nisu stavljeni u prvi plan, već lični i stranački interes, međusobna stranačka obračunavanja i stvaranje problema, umjesto rješenja, navodi se u izvještaju CCI-ja.

Izbori koji su pred nama ključna su prilika za građane da ocijene rad pojedinaca i stranaka koje su učestvovale u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, i da visokom izlaznošću na izborima iskažu vlastitu odgovornost koju onda trebaju tražiti i od novoizabrane vlasti, rečeno je na press konferenciji CCI-ja.