GLOBUS

Vjernici pristižu na hodočašće u Meku

Dolaze cestom, podzemnom željeznicom ili pješice

Redakcija

2.10.2014

Stotine hiljada vjernika počele su u četvrtak pristizati u Minu, blizu Meke, prvog dana hadža, najvećeg muslimanskog godišnjeg okupljanja na svijetu koje je počelo bez većih problema, objavile su saudijske vlasti.

Hadž koji završava sljedeće sedmice okružen je ove godine strogim mjerama sigurnosti radi zaštite hodočasnika od dva smrtonosna virusa, ebole i koronavirusa MERS, od kojeg preminulo više od 300 osoba u Saudijskoj Arabiji.

Hodočašće u Meku ove se godine odvija u kontekstu napetosti na Bliskom istoku sa sukobom protiv džihadista Islamske države, poznatih po okrutnostima počinjenima u ime islama.

Po saudijskim vlastima gotovo 1,4 miliona muslimana došlo je iz inostranstva na hodočašće, a njima se pridodaje više stotina hiljada hodočasnika iz kraljevine. Dosad nije zabilježen nijedan veći incident pri kretanju gomile hodočasnika koji u Minu dolaze cestom, podzemnom željeznicom ili pješice.

"Nijedan slučaj zaraze nije zabilježen među hodočasnicima, uključujući koronavirusom MERS", kazao je privremeni ministar zdravstva Adel Fakih kojega citira službena agencija Spa.

Angažovano 85.000 policajaca

Saudijska Arabija, koja je angažovala 85.000 policajaca, zabranila je ulazak u zemlju državljanima Gvineje, Liberije i Sijera Leonea, zemalja najteže pogođenim virusom ebole koji je ove godine odnio više od 3.000 života. Međutim, vjernicima iz Nigerije, gdje je osam ljudi umrlo od tog virusa, dozvoljen je dolazak na hadž.

Vjernici, obučeni u bijelo, sutra će otići do brda Arafat, koje se još zove Planina Milosti. Na tom brdu se Allahov poslanik Muhamed posljednji put obratio svojim sljedbenicima prije 14 stoljeća.

Na brdu Arafat vjernici se mole cijeli dan i traže od Boga oproštaj. Okupljanje vjernika na vrhu brda simbolizuje očekivanje Sudnjeg dana i predstavlja vrhunac hadža. Nakon toga, vjernici će u subotu u Mini žrtvovati životinju u znak sjećanja na Ibrahimovu žrtvu.

Hadž u svetom gradu Meki najveće je okupljanje vjernika na svijetu. Svaki muslimanski vjernik, prema Kur'anu, treba makar jednom u životu da posjeti Meku. Meka je sveto mjesto za muslimane i svake godine je posjeti više od 30 miliona vjernika, tako da je ona najposjećenije vjersko mjesto na svijetu.