BIH

Četiri godine najlošije vlasti u SBK-a

Nova zaduženja

E. D. A

2.10.2014

Na posljednjoj sjednici Skupštine SBK-a  održanoj 26.09.2014.godine vladajuća koalicija (SDA, SDP, HDZ, HDZ 1990) su vješto iskoristili priliku i predizborno vrijeme i dodatno zadužili SBK-a za tri kredita u visini od 8,3 miliona KM. Na ovaj način povećali su ukupno kreditno zaduženje kantona na 25 miliona KM, s ciljem da prekriju četverogodišnji period najlošije vlasti u ovom Kantonu.

Naime aktuelna Vlada je zatekla zaduženje u visini od 6 miliona KM (MMF), da bi samo u ovoj godini Kanton zadužila za dodatnih 18,3 miliona KM.

Klub zastupnika Saveza za bolju budućnost je oštro osudio i bio protiv ovih zaduženja. Kako je istakao predsjednik Kluba Almir Švago kao rezultat lošeg rada aktuelne Vlade imamo kreditno zaduženje od 25 miliona maraka, a od čega ništa nije usmjereno u stvaranje nove vrijednosti i otvaranje novih radnih mjesta, a ni u poticaje za poljoprivredu, niti bolju zdravstvenu zaštitu građana SBK-a. Kreditnim zaduženjem treba da se pokrije proizvedeni deficit koji iznosti oko 10 miliona KM godišnje, te tekući troškovi Srednjobosanskog kantona i ono što je već zaduženo u ranijem periodu.

almir-svago

Švago: Protiv ove odluke

Jedna od odluka vladajuće većine  je i kredit u iznosu od 3,7 miliona KM za realizaciju projekta RV „Plava voda“. Cilj projekta je snabdijevanje pitkom vodom Zenice i pojedinih općina u SBK-a. Ovaj projekat prvenstveno je forsiran  od strane SDA, uprkos činjenici da grad Travnik oskudjeva sa pitkom vodom i ovim projektom trajno gubi vlastiti izvor vode.

"SBB je izričito protiv ove odluka, jer smatramo da će se ovim projektom ozbiljno narušiti turistička slika Travnika, što bi nakon posjećenih vrba bilo nenadoknadiv gubitak za grad Travnik, pa i cijeli Kanton - istakao je Švago.