BIH

Tužilaštvo BiH će na ukidanje pritvora Bjeloševiću i ostalima

Osumnjičeni za ratne zločine

Redakcija

2.10.2014

Tužilac Tužilaštva BiH, uputit će žalbu na odluku o ukidanju mjere pritvora za osumnjičenog Bjelošević Andriju i još 8 osumnjičenih za ratne zločine na području Doboja i Teslića. 

Tužilaštvo će u žalbi insistirati da se osumnjičenima, među kojima ima i visokih policijskih dužnosnika iz ratnog perioda, odredi mjera pritvora.

Prema operativnim saznanjima policijskih djelatnika koji vode istragu na terenu, već se evidentira uznemirenost žrtava i svjedoka, te odbijanje svjedočenja, što može naštetiti istrazi. 

Bitno je istaći da je u svom Rješenju, u kojem za navedene osumnjičene određuje mjere zabrane, Sud BiH utvrdio postojanje osnovane sumnje za navedene osumnjičene, da su počinili krivično djelo, kao i postojanje naročitih okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike. 

Zbog svega navedenog, kao i zbog činjenice da se radi o predmetu koji je pravosuđu BiH ustupljen iz Haškog tužilaštva Tužilaštvo BiH će uputiti žalbu, u kojoj će tražiti da se navedena odluka prinači i da se osumnjičenim odredi mjera pritvora, kao jedina mjera koja osigurava neometano provođenje istrage i koja je u potpunosti u interesu istrage u ovom predmetu.