KOŠARKA

Kada počinje Liga 12 ili Liga 14?

Ponovo odgođena sjednica Upravnog odbora

V. BEGUNIĆ

2.10.2014

Sjednica Upravnog odbora Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, koja je trebala biti održana 22. septembra te odgođena za jučer, ponovo nije održana. Novi termin trebao bi biti ponedjeljak, 6. oktobar.

Dvije varijante

Ovo se tijelo, kojim predsjedava Dino Konaković, nije sastalo još od polovice avgusta, iako je još nepoznato kada će startovati Liga 12 ili, ako dođe do proširenja, Liga 14. Navodno, start se očekuje za 18. oktobar.  

- Vidjet ćemo u ponedjeljak šta će se desiti. Ne može se znati kada će Liga i startovati dok kalendar takmičenja, koji je novi komesar Jadran Lasetović (Tuzla) pripremio za obje varijante, Ligu 12 i Ligu 14, ne saopći svoj stav - kaže Harun Mahmutović, generalni sekretar KSBiH.

djonlagic01

Tuzlanski član Upravnog odbora, prof. dr. Mirsad Đonlagić, koji je član i Borda evropskog ogranka Svjetske košarkaške federacije (FIBA Europe), nema dilemu za koju je opciju.

- Lično sam za Ligu 14, jer treba dati šansu klubovima koji žele raditi i razvijati košarku. Liga 12 prekratko traje i ona odgovara klubovima koji imaju puno stranaca, jer ih onda ne moraju plaćati duže, ali ne odgovara nama, koji želimo bolju bh. košarku - kaže Đonlagić.

Velika ulaganja

On smatra da treba dati šansu KK Kakanj, koji puno ulaže u košarku, da ostane u bh. eliti.

- Siguran sam da ima i u Republici Srpskoj klubova koji bi željeli igrati ovakvu ligu - kaže Đonlagić, koji bi u subotu trebao prisustvovati sjednici Borda FIBA-e, jer je i predsjednik Komisije za takmičanje FIBA-e svijeta.

Ivanović želi ostati

Mahmutović ističe kako nije siguran hoćemo li na žrijebanju grupa za Evropsko prvenstvo 2015. imati i selektora, ali da je siguran da će Duško Ivanović nastaviti započeti posao.

- Ivanović je spreman nastaviti, ali mi moramo platiti sve obaveze iz ovog ciklusa da bismo mogli planirati naredni, za koji će nam trebati i pola miliona KM. Ivanović je u svemu tome najjeftiniji - kaže Mahmutović, koji dodaje da, ako angažiramo kvalitetnog naturaliziranog plejmejkera, on se nada i plasmanu na Olimpijadu 2016.