BIH

Uplata socijali i poljoprivredi za 2013.

Vlada ZDK realizira prvi kredit

V. B.

2.10.2014

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kako nam je saopćila ministrica finansija Sabina Heljić (NSRzB), realizirala je LOT od 5 miliona KM kredita, koji su podigli kod Intesa Sanpaolo banke.

Tim su novcem odmah platili zaostatke poljoprivredi, privredi i studentima iz prošle, te porodiljama iz ove godine, kao i povrat po rješenjima poreza na dohodak u iznosu od 300.000 KM.

- S današnjim smo danom isplatili preostalih, nešto manje od 400.000 KM poticaja poljoprivredi i 60.000 KM privredi iz prošle godine, drugu ratu stipendija studentima iz boračke populacije i redovnih stipendija, te i 600.000 KM za udžbenike- ističe Heljić, koja dodaje da su prema Općinama usmjerili i novac za isplatu naknada porodiljama. Ukupno preko milion KM.

-Porodiljama koje su bile zaposlene, platili smo naknadu za juli, dok su nezaposlene dobile naknadu i za juni. Isplatili smo i naknade za prehranu djece do šest mjeseci života, opremu za novorođenčad, kao i smještaj djece u druge porodice za juni i juli- ističe Heljić.

Kako je u toku sastanak sindikalnih predstavnika obrazovanja s premijerom Munibom Husejnagićem (SDP), kojima je do jučer trebao biti plaćen regres, ministrica Heljić nam, do okončanja ovog sastanka, nije znala kazati i kakva će biti sudbina regresa.