BIH

U Travniku predstavljen program stambenog zbrinjavanja povratnika

Program je usmjeren na najranjivije kategorije

K.K.

2.10.2014

Regionalni program stambenog zbrinjavanja povratnika koji je dio zajedničke regionalne inicijative BiH, Hrvatske Crne Gore i Srbije potpomognut od međunarodne zajednice predstavljen je u Travniku.

Cilj projekta je da osigura održiva stambena rješenja za 27.000 domaćinstava ili oko 74.000 izbjeglica i interno raseljnih lica. Ovaj program usmjeren je ka osobama koje su dugotrajno raseljene naglašava Amela Tandara iz Misije OSCE-a u BiH.

- Ovdje se misli na ljude koji su već 20 godina ili interno raseljeni ili su negdje u zemljama regiona. Kada je u pitanju BiH u našim planovima je 5.400 porodica ili 14.000 osoba. – kazala je Tandara.

Na Prezentaciji je rečeno kako je Program usmjeren ka osobama koje su izbjegle ili raseljene u periodu od 1991. do 1995. godine i koje nemaju useljivu stambenu jedinicu, kako na području BiH, tako na području regiona. Program je usmjeren na najranjivije kategorije.

Sigurnosna situacija

Predstavnici MUP-a SBK informisali su pristune na prezentaciji o sigurnosnoj situaciji kada je u pitanju povratnička populacija. Stanje sigurnosti na području SBK je zadovoljavajuće i tako je i na područjima gdje je bio intenzivan povratak, ističe Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBK.

- U posljednjih nekoliko godina sva krivična djela izvršena protiv povratnika su motivisana sticanjem protivpravne imovinske koristi. Uglavnom je riječ o imovinskim deliktima, dok krivična djela kojim bi se spriječio povratak nije bilo. – kazao je Prohan.

Na prezentaciji programa u Travniku predstavnici Misije OSCE-a, te drugih nadležnih institucija osvrnuli su se na ostvarivanje prava povratnika  u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, te na ostvarivanje prava na penziju, a kao najveći problem istaknuto je zapošljavanje. Naime, stopa nezaposlenosti u povratničkoj populaciji znatno je veća u odnosu na ostalo stanovništvo.