BIH

U bašti Smaila Kozlice iznikla džinovska bundeva teška čak 73 kilograma

U bihaćkom naselju Veliki Lug

S.T.

2.10.2014

U bašti Smaila Kozlice, šezdesetjednogodišnjega penzionisanog poštara u bihaćkom naselju Veliki Lug iznikla je džinovska bundeva, misirača teška čak sedamdeset i tri kilograma. Prilikom posjete na Smailovom posjedu zatekli smo brojne komšije koji su se začudili ovom božjem daru, jer su u Krajini zaista rijetki primjeri da sazrije ovakva džinovska bundeva.

- Još kao dječak sam volio eksperimentisati. Uživam u uzgoju voća i povrća. I danas kad sam u penziji, za mene su moja bašta, plastenik i moji rasadi čempresa pravi lijek i terapija za dugi život. Tako sam ja prošle godine boravio kod svoje sestre Emire u Austriji i tom prilikom posjetio veliki tržni centar "Baumarket". Ona me je odvela na odjel voća i povrća, jer zna šta ja volim. Ponudila mi je da izaberem šta želim. Od različitih sjemena ja sam uzeo kesicu sa špicama bundeve ili bijele misirače, kako je mi još ovdje zovemo. Tako sam u bašti ove godine posadio nekoliko kućica bundeve i evo na moje i vaše iznenađenje od njih deset koliko ih je bilo, ostale su samo tri jer ostale još u razvoju je uništio puž golać. Jednu od pedeset kilograma sam ranije ubrao i podijelio komšijama, a ovu od sedamdeset i tri kilograma sam ostavio da sazrijeva. Bundeva, inače, sazrijeva do prvi ljutih mrazeva kad se ubire, ali ja sam ovu ubrao pošto su velike kiše, a i vlaga. Da sam je ostavio do kraja da sazre vjerovatno bi težila i do stotine kilograma. Sad ću od nje sačuvati špice i naredne godine posijati malo veći dio bašte, priča Smail.

Posebnu ljubav Smail Kozlica gaji prema kalemljenju pa je tako na jednom stablu u njegovoj bašti ukalemio sedam vrsta krušaka. Kaže da prilikom kalemljenja raznih voćaka još uvijek eksperimentiše. Ostavili smo tako vrijednoga Smail da uživa u plodovima svoga truda.

dzinovska-bundeva-teska-73-kg-2

Džinovska bundeva teška 73 kg