GLOBUS

Turska kreće u napad na Islamsku državu?

(A. Vr.)

1.10.2014

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan mogao bi uskoro da naloži vojsci svoje zemlje da se uključi u borbe protiv Islamske države.

Vlada je u utorak uvečer uputila parlamentu zvaničan zahtjev da dozvoli vojne akcije protiv džihadista, ali konačnu odluku treba da donese Erdogan.

U zahtjevu je navedeno da Turska treba da zauzme pozicije u prvim borbenim redovoma, s obzirom da islamisti već neko vrijeme atakuju na njenu teritoriju duž granice sa Sirijom, prenose agencije.

Ipak, Erdogan je i dalje sklon stavu da je za zvaničnu Ankaru najvažnije da “padne“ režim Bašara al Asada, a također optužio ga je za pomaganje Islamske države.

- Borićemo se protiv obje prijetnje, kao i protiv bilo koje terorističke organizacije u regionu i to će uvijek biti naš prioritet. Ipak, mislim da tone bombi koje su bačene iz zraka mogu samo da prologiraju opasnost po nas, a ne da je zaustave, rekao je Erdogan komentarišući napade SAD na Islamsku državu.

Prodor Islamske države prema Turskoj naveo je zvaničnu Ankaru da dobro razmisli o koracima koje može da preduzme, naročito nakon objave podataka da su paravojne formacije islamista zauzele čak 325 od 354 sela duž granice sa Turskom.