BIH

Podaci Općinskog štaba CZ Srebrenik: Za dva mjeseca 350 novih klizišta!

Iz uništenih i teže oštećenih kuća do sada je evakuirano 16 porodica

O. M.

2.10.2014

I pored poboljšanja vremenskih prilika, tlo na području općine Srebrenik i dalje ne miruje, o čemu svjedoče i podaci o novim klizištima u brojnim naseljima.

Prema podacima Općinskog štaba CZ Srebrenik, samo u posljednja 24 sata prijavljeno je novih šest klizišta u naseljima Ćehaje, Gornji Moranjci, Kiseljak, Gornja Tinja, Behrami i Ljenobud, a u posljednja dva mjeseca registrirano je čak 350 novih. Pored toga, u toku majskih elementarnih nepogoda prijavljeno je 450 novih klizišta, tako da je u toku ove godine registrirano ukupno blizu 800.

Prema riječima Bajre Imširovića, šefa Općinske službe CZ Srebrenik, samo novoprijavljena klizišta u toku avgusta i septembra potpuno su uništila 40 stambenih, pomoćnih i poslovnih objekata, dok je čak 150 objekata teže ili lakše oštećeno.

Iz uništenih i teže oštećenih kuća do sada je evakuirano 16 porodica, a zbog klizišta i velikih oštećenja na školskoj zgradi, od početka nove školske godine ne izvodi se nastava u objektu područne škole u Gornjim Moranjcima.

Najteže stanje je u naseljima Podorašje, Tinja, Gornji Moranjci, Ćojluk i Behrami, u kojima je oštećeno po 10 do 15 stambenih i pomoćnih objekata. Ekipe CZ su na terenu gdje prema utvrđenim prioritetima saniraju klizišta, a privremeno je angažirano i nekoliko nezaposlenih diplomiranih inžinjera geologije s biroa za zapošljavanje.

Oni u saradnji sa stručnjacima Rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle na terenu utvrđuju status pojedinih klizišta i predlažu mjere za sanaciju.

150 objekata teže i lakše oštećeno tokom avgusta i septembra