BIH

Kompleks svjedoči o prošlim vremenima

Etno-avlija Mačkovac domaćin arhivskim radnicima

S. MUMIĆ

2.10.2014


U organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona i Etno-avlije Mačkovac održano je 27. međunarodno savjetovanje „Arhivska praksa" kojem je prisustvovalo oko 200 arhivskih radnika iz deset zemalja. Cilj trodnevnog skupa bio je da iznesu iskustva i znanja o zaštiti kulturno-historijskog nasljeđa.

Bogata kolekcija

Arhivisti ističu da je Etno-avlija Mačkovac odabrana kao jedna vrlo značajna i vrlo bogata kolekcija kulturno-historijskog nasljeđa koja će uskoro postati i nacionalni spomenik BiH.
 
U kompleksu se nalazi velika zbirka predmeta bosanske starine, različita oruđa, muzej stare bosanske sobe s baškalukom i hamandžikom, musafirhana, kutubhana s knjigama starim i do 300 godina. Posjetioci mogu prenoćiti i uživati u ambijentu koji svjedoči o prošlim vremenima.

- Ovo je pravi muzej na otvorenom gdje se nalazi hiljade predmeta različitog nasljeđa od etnološkog, pisanog, umjetničkog koji svjedoči o načinu života naših predaka - kazao je Rusmir Djedović, stručni saradnik za prirodno i etnološko nasljeđe Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK.

Čuvanje blaga

Eminentni stručnjaci iskazali su zadovoljstvo što se na jednom mjestu nalazi nekoliko vrijednih primjera graditeljstva (kuće, čardaklija, vodenice) i više od 10 zanatskih radnji kompletno opremljenih, u kojima se vodi proces tradicionalne proizvodnje.

Profesor Peter Pavel Klasinc, predsjednik Katedre za arhivistiku i dokumentaciju iz Maribora, naglašava važnost čuvanja nacionalnog blaga.

- Vrlo je važno očuvanje arhivske građe i na koji način to uraditi, jer se tako čuva i piše historija jednog naroda - rekao je Klasinc.

Zanatski radovi

U Etno-avliji svoje radove nude kovački par Ramo Bajrić i Ibrahim Osmančević iz Gojčina kod Kalesije, Vehab Halilović, visočki majstor drvenih muzičkih instrumenata, Dženita Granić, trgovac neobičnih predmeta, majstor fotografije Nuraga Softić.