BIH

OBMANA IZETBEGOVIĆA: Traži reforme koje njegova stranka u 20 godina nije provela

Na predizbornom skupu SDA u Kaknju

A. Du.

1.10.2014

Zamjenik predsjednika SDA i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na izbornom skupu njegove stranke u Kaknju održanom u utorak, ponovo je demonstrirao licemjerje izrazivši čuđenje pred okupljenim simpatizerima o otežanim uslovima poslovanja u BiH.

Kao da stranka na čijem je čelu, u proteklih 20 godina, kao okosnica vlasti, nije uništila bh. privredu, te stvorila sistemsku korupciju, čime je, praktično, napravila ambijent za tjeranje investitora, Izetbegović se začuđeno upitao kako je moguće da je za vađenje dozvole za rad u BiH potrebno 37 dana.

Izetbegović je ovo izjavio prešutjevši činjenice o tome da su na čelu općinskih struktura svih proteklih godina uglavnom bili kadrovi iz SDA, koji su se, o tome svjedoče brojni primjeri, često "ugrađivali" u administrativne postupke poput izdavanja dozvola. Mito i korupcija u kojima su ogrezli mnogi SDA-ovi kadrovi, jasno je, otjerali su brojne strane investitore iz BiH.

Nadalje, Izetbegović na spomenutom skupu izjavljuje kako, tobože, kao država ne možemo držati kapital javnih preduzeća u stranim bankama, dok Razvojna banka FBiH, prema njegovim riječima, nema čime da podupre naše ljude.

On, međutim, ponovo prešućuje činjenicu, da je za ovakav "model" opet kriva njegova stranka koja je u federalnim vlastima gotovo u cijelom poslijeratnom periodu, pa tako, putem ministarstava odlučivala o tokovima javnog novca. Upavo ovakav model kreirala je SDA, jer su njeni ljudi uglavnom držali resore prometa i komunikacija, te kompanije poput "BH. Telecoma", koje svoja sredstva uglavnom deponuju na račune stranih banaka.

- Treba ukloniti bespotrebne prepreke na putu investiranja i onda će se čitava ravan po kojoj u ovom času otiču investicije okrenuti ka BiH i oni će poteći prema nama - izjavio je Izetbegović na spomenutom skupu, a ova njegova rečenica popraćena je skromnim aplauzom, vjerovatno jer je zvučala kao prazno obećanje.

- Postavlja se logično pitanje, zašto bi baš SDA trebala ovo raditi, zato što je SDA svaku zadaću, koju je sebi zadala i izvršila. Recite ljudima, neka vjeruju očima, neka vjeruju činjenicama, neka ne vjeruju više riječima - ispalio je Izetbegović.