GLOBUS

SAD: Prvi pacijent od ebole u ozbiljnom stanju

Vjeruje se da je čovjek zaražen virusom u Liberiji

Autor:Fena

1.10.2014


 

Prvi pacijent kome je dijagnosticirana ebola na američkom tlu nalazi se u ozbiljnom stanju, saopćila je u srijedu glasnogovornica bolnice.

Zvaničnici Teksaške prezbiterijanske bolnice u Dallasu tvrde da se neidentifikovani pacijent drži u izolaciji. Vjeruje se da je čovjek zaražen virusom u Liberiji prije nego što je otputovao u SAD prije skoro dvije sedmice.

Liberijski ministar informisanja Lewis Brown saopćio je da je njegova zemlja uvela "najoštriji nadzor" i da čovjek nije pokazivao nikakve znake groznice ili simptome bolesti.

- Ovaj incident pokazuje očiglednu međunarodnu dimenziju krize s ebolom. Mjesecima liberijska vlada naglašava da ta bolest nije jednostavno liberijski ili zapadnoafrički problem - navodi Brown u saopćenju.

Više od 3.000 ljudi već je umrlo od ebole u zapadnoj Africi i mali broj američkih humanitarnih radnika je povučen i prebačen u SAD.  

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopćio je kako izgleda da je virus ebole suzbijen u Nigeriji i Senegalu, a novi slučajevi nisu prijavljeni skoro mjesec dana.

Direktor CDC-ja Thomas Frieden u utorak je potvrdio slučaj ebole, rekavši da je neimenovani pacijent napustio Liberiju 19. septembra i da je naredni dan doputovao u SAD kako bi posjetio rodbinu, ne pokazujući nikakve simptome virusa, prenosi BBC.