BIH

Transparency International: Vlasti nesposobne, evidentirane zloupotrebe humanitarne pomoći

U Banjoj Luci predstavili prijave građana prilikom majskih poplava

V.S.

1.10.2014

 

Građani Bosne i Hercegovine su od juna do danas,  na besplatan broj  Transparency International 0800 55555 uputili 500 prijava o nepravilnostima prilikom raspodjele pomoći za poplavljena područja, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da su ukazivali na kupovinu glasova podjelom elektronskih platnih kartica osobama koje nisu pretrpjele štete stambene imovine,  te podjelu po osnovu stranačke pripadnosti.

Na to su danas upozorili u Banjoj Luci, predstavnici Transparency International  BiH Ivana Korajlić i Marko Vujić, koji je pružao podršku građanima.

Brojne pritužbe

-  Pritužbe ovog tipa stigle su iz RS, a odnose se na podjelu elektronskih platnih kartica, a pritužbe pristigle iz FBiH, na podjelu vaučera sa raznim iznosima novca koje su građani mogli da upotrijebe u tržnim centrima Konzum i Bingo, dok se neke od prijava odnose na direktni pokušaj uticaja na glasače prilikom raspodjele paketa pomoći.- naglasio je Vujić prezentujući Izvještaj TI BiH o nepravilnostima prilikom dodjele pomoći poplavljenim područjima, terensko istraživanje i ulogu lokalne zajednice i institucija u RS i FBiH.

Korajlićeva je upozorila da egzaktni podaci o poplavama koje su u maju pogodile BiH nisu poznati, a upitno je da li će ikada i biti, dok međunarodne institucije finansijsku štetu procjenjuju na 2, 03 milijarde KM u FBiH, 1, 89 milijardi KM u RS, te 57, 89 miliona KM u Brčko Distriktu, dok konačan broj ljudskih žrtava još uvijek nije predstavljen javnosti.

Izostala koordinacija

-  Izostala je koordinacija institucija, od lokalnog nivoa, pa na dalje. Institucije su se međusobno optuživale za političke opstrukcije, a politizacija je bila prisutna tokom cjelokupnog procesa raspodjele sredstava i pomoći za poplavljena područja kroz međustranačke konflikte i korištenje pomoći za predizbornu kampanju – naglasila je Korajlićeva.


TIBiH je na osnovu prijava građana proslijedio 23 prijave relevatnim institucijama – policiji i Komisiji za procjenu štete, a u nekoliko slučajeva su institucije proslijedile prijave nadležnim tužilaštvima.

-  Zabrinjavajuće je potpuno odsustvo strateškog pritupa vlasti u BiH za naredni period, koje se ogleda kroz nepostojanje i neobjavljivanje procedura za utrošak sredstava prikupljenih kroz donatorsku konferenciju te nedostatak plana obnove ne samo infrastrukture i stambenih objekata, već i privrede koja je, iako odavno gotovo uništena, kroz poplave doživjela dodatni udarac.- naglasila je Korajlićeva.

Oružane snage BiH

Angažman Oružanih snaga BiH kod građana je prepoznat kao jedna od rijetkih realnih pomoći, a zadovoljstvo ispitanika nije izostalo ni kod pitanja solidarnosti među građanima BiH svih nacionalnosti te apsolutno jedinstvo stanovništva u pogledu spašavanja ugroženih, dopremanja hrane, skupljanja pomoći..

Pogrešne informacije

Većina građana BiH nije bila informisana o tome šta konkretno znači pomoć koju su u svojim programima pomoći predvidjele entitetske institucije. Problem je nastao, naglasila je Korajlićeva, kod pitanja procjene štete, gdje su, primjerice, oni čija je šteta procijenjena na 10 000 KM, mislili da će dobiti novac u tom iznosu za sanaciju.