KULTURA

Promovirana knjiga autorice Emine Kujundžić „Svjedočenje“

U Muzeju Prve gimnazije

Z. Ka.

1.10.2014

U Muzeju Prve gimnazije u Sarajevu, jučer je promovirana knjiga pod nazivom „Svjedočenje“ autorice Emine Kujundžić. Prisustvovali su mnogobrojni Eminini prijatelji, porodica i profesori ove škole.

Emina je djevojka koja je 31. jula 1992. godine jedina preživjela, kada je u sklonište, koje se nalazilo u Jukićevoj ulici na Koševskom brdu bačena granata. Od te granate je poginuo njen brat, nana, tetka i njena kćerka.

emina-kujundzic-izgled-knjige

Kako nam je rekla samo pet minuta ranije su iz skloništa izašli njena majka i dedo da bi u stanu poslušali vijesti. Njen život je spasio brat, koji je tada imao samo deset godina. Njegov lik se nalazi na koricama knjige.

Nedugo nakon tog kobnog dana za nju, izgubila je i oca koji je bio pripadnik Armije RBiH. Nakon provedenog djetinjstva bez najmilijih članove porodice, odlučila je da u znak sjećanja na njih napiše knjigu koja bi predstavljala njeno svjedočenje o sudbini koja ih je zadesila tokom proteklog rata.

- Knjiga "Svjedocenje" je tamo gdje joj je suđeno da bude, u našem predivnom Sarajevu. Posvećena je njemu, ubijenoj djeci, malim herojima, šehidima,  i tragediji moje porodice - kazala je Emina.

emina-kujundzic-autorica

Prve redove je napisala već u prvom razredu srednje škole. Njena profesorica bosanskog jezika, Dušanka Hodžić, koja je napisala i recenziju za knjigu, od početka je znala za Eminine planove i podržavala je u tome.

Knjiga je završena nakon deset godina, jer kako Emina kaže, bilo je jako teško proći ponovo kroz sve to. Sastavljena je od 26 priča u kojima je opisan njen život od tog dana pa do dana kada je diplomirala.

Danas radi kao doktorica u Domu zdravlja u Ilijašu, i asistentica je na katedri za porodičnu medicinu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.