BIH

Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću: Nećete dotući povratnike i BiH

Povratnički Front poručio

Redakcija

1.10.2014

Povratnički Front, neformalna grupa građana BiH, koju čine povratnici i prijatelji povratka, obratila se danas otvorenim pismom Bakiru Izetbegoviću članu Predsjedništva BiH i zamjeniku predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) u kojem ga otvoreno optužuju za propast povratka u BiH i uništenje ideje normalne BiH.

Otvoreno pismo bez korekcija prenosimo u cjelosti:

"Uništavanjem Državnog fonda za povratak i isturanjem Đozića i Mahmutovića za lidere "Domovine“ pokušavate definitivno dotući povratnike i ideju normalne BiH. Nećemo Vam to dopustiti kao što nismo ni devedeset šeste.

Na predizbornom skupu u Bratuncu nadahnuto ste čestitali povratak u SDA Adibu Đoziću, dotadašnjem članu S BiH i nosiocu liste "Domovine“ iz Srednjeg Podrinja za Narodnu skupštinu RS-a.

Imajući u vidu užasnu biografiju političkog i ljudskog strašila zvanog Adib Đozić, trebalo bi da budemo šokirani što ste tako slavodobitno obznanili njegov transfer iz S BiH u staro jato. Kao što bi "Čelzi“ kad bi uspio da prevede Mesija iz „Barse“. Ali, mi koji dobro znamo da je Đozić čedo ratno-poratnog bošnjačkog vrha u kojem ste Vi bili nedodirljivi bos, razumijemo Vaše ljubavno ushićenje.

Upravo je Vaš tim  '96. lansirao Adiba Đozića u Izvršni odbor SDA i za ministra za izbjeglice i povratak u Vladi TK-a, da biste preko njega u pojam ubili i sa političke scene pomeli ratno rukovodstvo Srebrenice. Trebalo je skloniti one koji bi mogli postavljati neugodna pitanja o udjelu bošnjačkog vrha u krvavim igrama oko zamjene teritorija i oko razmjera srebreničke tragedije.

Vama je bio neophodan nagodni i poslušni lider pale Srebrenice, a ko je za to mogao biti prikladniji nego Đozić, koji je početkom rata, kao zadrti komunista, pobjegao u Novi Sad od „srebreničkih mudžahedina“. Tom i takvom Đoziću je 96. (Vaš) bošnjački vrh poslao punu seharu da bi plaćao zaustavljanje povratničkog talasa, koji je Fadil Banjanović Bracika sa tuzlanske regije poveo prema Drini, i preusmjerio ga na područje Sarajeva.

Jer, šta će Bošnjaci pored „krive Drine“?! Trebalo je tom poželjnom nacionalnom masom popuniti srpske kuće i stanove u i oko prijestolnice  kako bivšim vlasnicima ne bi palo na pamet da se vrate, a sve u  konačnom cilju stvaranja Bošnjačkog  Pašaluka, u dolini Bosne – od Sarajeva do Tešnja. Kasnije, sa zaživljavanjem Petričevih imovinskih zakona, ti podrinjski jadnici su morali napuštati tuđe kuće i spasa tražiti u Holandiji, Americi i Australiji. Naravno, to se Vas, zaokupljenog stvaranjem ličnog carstva, što sarajevskog što istambulskog, nije ticalo.

A pošto nismo svi došli u Vaš Pašaluk, i pošto nas, uprkos svemu, ima pored Drine, očito je da ste nas, kao ružan san i optužnicu za grijehe, riješili dotući instaliranjem Vaših marioneta za naše predstavnike u Banjaluci. Naravno, ko može biti prikladnija osoba za taj prljavi posao od Adiba Đozića, provjerenog „ministra za raseljavanje“. To što je Đozića visoki predstavnik Petrič '98. smijenio zbog zloupotreba povratničkih fondova, a Tužilaštvo TK-a pola decenije istraživalo, najbolja je moguća preporuka da ovog srebreničkog Tuzlaka i ponajvećeg tajkuna izniklog na podrinjskoj tragediji, angažujete da nas dokrajči.

Ali, Bakire Izetbegoviću,  neće Vam to poći za rukom, baš kao što nije ni '96.! Neće, uprkos tome što ste doveli i drugo veliko kadrovsko pojačanje u „predizbornom prelaznom roku“ – Dževada Mahmutovića, predsjednika Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje, inače vlaseničkog Tuzlaka. Njega ste preoteli od frakcije umrlog Sulejmana Tihića, a dotični se najprije istakao kao korisnik tuđe totalne invalidske njege, iako konju može rep iščupati, da bi se zatim obogatio švercom Podrinjaca na azil u Zapadnoj Evropi. Istražnim organima je poznat kao „francuska veza“, pa je idealan igrač za Vašu vječnu opsesiju - da nas na Drini ne bude i da se Bosna rahat podijeli!

Na ideji podjele naše domovine zdušno je angažovan i Ramiz Salkić, bratunački Tuzlak kojem ste kao kandidatu Vaše „Domovine“ za potpredsjednika RS-a, takođe na skupu u Bratuncu, unaprijed čestitali pobjedu. Koliko je Salkić posvećen nestanku države, i kakvu ste farsu od „Domovine“ napravili, nabolje svjedoči njegov otvoreni apel Bošnjacima u Kozarcu i drugim mjestima da glasaju za Željku Cvijanović kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH. Dakle, upravo za onu osobu koja je zabola nož u leđa temeljnoj ideji „Domovine“, donijevši neustavnu odredbu kojom je dijaspora spriječena da se prijavi za glasanje.

Zbog svega toga, sasvim je razumljivo, Bakire Izetbegoviću, što među Vašim kandidatima za bošnjačke predstavnike u RS-u ne smije biti ni jedan povratnik. Niko od povratnika ne bi bio spreman da bude izvođač radova u Vašim opasnim namjerama po povratak i BiH. Jer, valjalo bi račune polagati i u oči pogledati komšijama pored Drine, dok Vaši izabranici u svojim tuzlanskim rezidencijama račune polažu samo Vama.

I niste Vi, Bakire Izetbegoviću, vodili računa samo o kadrovima za propast povratka i normalne BiH, već ste se potrudili i da nas financijski žive zakopate, i to na dva načina. Najprije je Vašim dolaskom za člana Predsjedništva i  suštinski uništen Fond za povratak Bosne i Hercegovine koji je, bez obzira na sve zloupotrebe i nanamjensko trošenje novca, ipak bio značajan i zbog konkretne podrške povratnicima, ali i zbog snažne poruke da je povratak institucionalno pozicioniran kao strateško državno pitanje.
Poređenja radi, Vaš prethodnik Haris Silajdžić nije htio započinjati raspravu o državnom budžetu dok se prioritetno ne odredi stavka za Državni fond za povratak. Ostat će zabilježeno da je za vrijeme njegovog mandata za tu svrhu izdvojeno preko 153 miliona maraka, a za vrijeme Vašeg mandata ni jedna jedina marka. Uz sve prethodno, ovo je ipak ponajjači pokazatelj koliko su Vaše namjere opasne i za povratnike i za državu BiH.

Istovremeno, lukavo ste osmislili  alternativni fond za tobožnje zapošljavanje povratnika – turske kredite praćene grantovima federalne Vlade. Kao vječiti zaljubljenik sehara i neprijatelj državne i institucionalne kontrole, odbacili ste glavnu polugu povratka kao jedini istinski reintegrirajući faktor u BiH, ali ste zato preuzeli apsolutnu kontrolu nad sivim tokovim novca. I organima istrage je jako dobro poznato da krediti i grantovi odlaze na teren za tobožnje zapošljavanje povratnika, a da se „debeli procenti“ vraćaju u „sehare“, kako bi povjerljivi operativci 12. oktobra ponovili  stari scenario sa kupovinom biračkih odbora i glasova. Zato ne čudi što je Dževad Mahmutović, odskora Vaša „desna ruka“ za nastavak obmane povratnika, u zvorničkom naselju Glumina, hvatajući se za prenapučeni džep, samouvjereno uzviknuo: „Ja sam 'Domovina' i sve će biti kako ja kažem'“!  

Možda Vaša ekipa ušićari na ovoj najnovijoj prevari uvijenoj u plašt „Domovine“, pogotovo na glasovima patriotski iskreno motivisane, a ovdašnjim stanjem stvari raspamećene i dezorijentisane dijaspore. Možda vam se posreći i sa planom o kupovini glasova najizgladnjelijih povratnika za 20 maraka uzetih iz fonda za njihovo tobožnje zapošljavanje.  Možda se Vaše čestitke unaprijed Đoziću i Salkiću pokažu opravdanima. Ali, mi ćemo, Bakire Izetbegoviću, ipak ostati pored Drine! I debelo ćemo dokumentovati sve ovo o o čemu Vam pišemo – od krvavih igara oko zamjene teritorija do ovih kriminalnih sa podsticajnim kreditima i grantovima za izbore! I Vama i Vašim „domoljupcima“ bit ćemo noćna i dnevna mora!"

Povratnički Front