BIH

Počela isplata novčanih pomoći poplavljenim građanima

Uplaćeni prvi iznosi od po 1.000 KM

N. Br.

1.10.2014

Na 21. sjednici Općinskog vijeća Maglaj koja je održana 19. septrembra, između ostalog, usvojen zaključak da se od 22. septembra krene sa isplatom novčanih sredstava koje je do sada prikupila Općina Maglaj na ime pomoći poplavljenim. 

U proteklim danima, građani su se pitali zašto još uvijek novca nema na njihovim računima. Prema riječima rukovodioca Službe za privredu, finansije i razvoj poduzetništva Senade Alibajraktarević, isplata je počela u utorak direktno na račune građana, a razlog kašnjenja je što se morala ispoštovati i procedura Upravnog odbora federalnog Fonda za pomoć poplavljenim. 

Prema njenim riječima, sredstva od 1.000 KM  prvo će dobiti građani koji do sada nisu dobili nikakvu finansijsku pomoć, a zatim će uslijediti podjele po 800, odnosno 200 KM za građane koji su dobili neku vrstu pomoći, odnosno isplatiće im se razlika do 1.000 KM. Za raspodjelu materijalne pomoći – bijela tehnika i namještaja, koji su lagerovani po skladišima, zaduženi su povjerenici po gradskim zonama. 

"Mi smo do sada izvršili podjelu po 22 frižidera i mašina za pranje veša na području grada, odnosno 11 zona prema spiskovima povjerenika. Prioritet su bile porodice koje do sada nisu dobile nikakvu pomoć u bijeloj tehnici, prema podacima koje imamo u bazi podataka u općini Maglaj. Poplavljenim u gradskom području pripalo je I 96 kauča, znamo da ima I nešto namještaja, ali čim budemo znali stanje, počeće se s podjelom", izjavio je Edin Smajlagić, glavni koordinator za povjerenike u gradu.

Povjerenici sa kojima smo razgovarali apelovali su na humanitarne i nevladine organizacijama koje pružaju pomoć poplavljenom stanovništvu da niko ne želi da utiče na njihove kriterije prilikom podjele raznih vrsta pomoći i odabir korisnika, ali da svaku donaciju prijave nadležnim u općini Maglaj kako se ne bi dešavale situacije dupliranja pomoći, bilo u novcu bilo u drugim vidovima pomoći.