BIH

SDA je predizbornim skupom oskrnavila šehidsko mezarje!

Nezapamćena zloupotreba simbola odbrane države u borbi za fotelje

S. MUHIĆ

2.10.2014

Općinski odbor SDA Stari Grad održao je prekjučer predizborni skup u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači na šehidskom mezarju. Osim vjerskih objekata i džamija, gdje je SDA od prvog dana kampnanje dijelila svoje predizborne letke, ova stranka nastavila je zloupotrebljavati simbole koji pripadaju ne jednoj političkoj stranci nego svim građanima BiH. To je izazvalo reakcije boračkih udruženja. Mnogi se pitaju da li će uskoro neko održati izborni skup i u Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici!?

Predsjednik Udruženja "Zelene beretke KS" Muhamed Švrakić rekao nam je ovo prvi put poslije agresije na BiH da neka stranka drži predizborni skup u blizini šehidskog mezarja na Kovačima.

svrakic-muhamed

Švrakić: Ispod granica morala

- Bio sam svjedok svih dženaza i skoro svih obilježavanja godišnjica na Kovačima, nikada nijedan pojedinac ili stranka nije mogao, a ni smio držati političke govore. Da je neko i pokušao bio bi otjeran, to borci i šehidske porodice ne bi trpjele. Sramota je da se i blizu šehidskog mezarja zakaže predizborni skup. Ne mogu da vjerujem da jedna stranka to može uraditi samo za očuvanje svojih fotelja – rekao je Švrakić dodajući da je to ispod svih granica morala.

Direktor Fonda memorijala Nurudin Džiho kazao je za „Avaz“ da izgradnja tog kompleksa još uvijek nije završena te da je stranački skup SDA, jedna vrsta "reklame amfiteatru".

- Ovo je prvi put da neko održava politički skup, ali bilo ko da nam se obrati, tu može organizirati skup, predizborni, ali i neki drugi – tvrdi Džiho.

Borci su im okrenuli  leđa, pa koriste šehide

- Ljudi iz SDA niz godina zloupotrebljavaju boračku populaciju, sjete ih se samo kada su izbori. Pošto su žive borce izvarali i ne žele više s njima surađivati, oni su krenuli da u predizborne svrhe koriste šehide i poginule borce, što predstavlja skrnavljenje naše borbe i lokaliteta gdje se nalazi – kazao je Švrakić.