NOGOMET

Alfredo Casimiro: Nadam se da će nakon mene u Tuzlu doći Mourinho

Predstavljen novi trener Slobode iz Portugala

E. MUHAREMAGIĆ

1.10.2014

Kakva je to muka navela 65- godišnjeg Portugalca, fudbalskog trenera Alfreda Kazimira (Casimiro), da se odluči za angažman u BiH, odnosno u tuzlanskoj Slobodi. Na današnjem zvaničnom predstavljanju ostavio je utisak gospodina s manirima.

Počastvovan je gostoprimstvom na koje je naišao prilikom dolaska u našu zemlju, odnosno Tuzlu. Svoje predstavljanje je krenuo na engleskom jeziku, ponudivši novinarima da mu pitanje postave na portugalskom, francuskom ili njemačkom.

- Prvi put sam u BiH. Naišao sam na topao doček i zahvalan sam na tome. Sloboda će mi biti 15. klub u profesionalnoj karijeri. Da bi nas u Premijer ligi respektovali, trebamo početi dobijati utakmice. Kako god to zvučalo, meni je dolazak u Slobodu stepenica više u trenerskoj karijeri - rekao je Kazimiro, koji je bio u društvu pomoćnika Svetislava Perduva i predsjednika tuzlanskog premijerligaša Azmira Husića.

Novi strateg tima s Tušnja poznaje jednog od najboljih svjetskih stručnjaka, sunarodnjaka i menadžera Čelzija Žozea Murinja (Jose Mourinho).

- Sa Murinjom imam jako dobru komunikaciju. Moja i njegova djeca su svojevremeno išla zajedno u školu, a kada god imam priliku čujem se s njim. Inače, kada sam bio aktivan igrač i u punoj kondiciji, zajedno sam trenirao i igrao fudbal s njegovim ocem Feliksom, koji je bio golman. Znam da je jako nezgodan u komunikaciji s novinarima, ali se nadam da će nakon mene on doći u Tuzlu - našalio se Kazimiro koji je posljednjih petnaestak godina radio na Arapskom poluotoku.

Igrao za Porto i Boavistu

Casimiro se pohvalio da je u toku svoje igračke karijere nastupao za više klubova, ali da je najdublji trag ostavio u Portu i Boavisti. Kaže da su mu ti dani bili ujedno i najbolji u karijeri. Inače, prije nego je Sloboda angažovala Casimira za trenera, pregovori su vršeni sa Blažom Sliškovićem i Adnanom Zildžovićem. Kao što je poznato, razgovori s njima nisu bili uspješni, a kako nezvanično saznajemo, Slišković se nalazi u Italiji i pregovara sa Peskarom.