ZDRAVLJE U KUĆI

Akne nikada ne istiskivati prstima

Promjene na koži koje zahtijevaju strpljivo liječenje

Prof. dr. sci. Naima Mutevelić-Arslanagić

1.10.2014

Ne postoji osoba koja nakon dvanaeste godine života bar jednom nije imala bubuljicu ili crvenu promjenu ili crvene, tvrde promjene na licu, sa ili bez žućkastog sadržaja. Najčešći način uklanjanja bubuljica je istiskivanje prstima. Poslije istiskivanja neminovno slijedi pogoršanje postojeće promjene.

Ako je prisutna samo pojedinačna promjena, što je vrlo rijetko, posljedice za estetski izgled lica nisu tako vidljive. Ako je prisutno mnoštvo takvih promjena, što je najčešće, posljedice koje slijede su neugodne, jer narušavaju estetski izgled lica zbog nastanka još većeg crvenila, ožiljaka i pojačanih pigmentacija na mjestu istiskivanja sadržaja.

Zato oprez s aknama jer ono što se vidi kao crvena bubuljica je upalni proces u koži, sastavljen od upalnih ćelija koje je nemoguće istisnuti pritiskom prsta.

Stalni nadzor

Prema težini kliničke slike, akne se dijele na blaže i teže oblike. Teži oblici, tzv. acne conglobata, nastaju kod policističnih jajnika, pojačanog rada štitne i nadbubrežne žlijezde i kod posebne nasljedne osnove. Ovaj tip akni ostavlja ožiljke na koži, naročito ako terapija nije započeta već pri prvom javljanju ovog oboljenja, zatim ako se terapija ne provodi redovno i kontinuirano. Ovaj oblik akni zahtijeva neprekidni nadzor stručnog dermatologa.

Akne, koje se vide najčešće na koži lica, ali i na koži iznad grudne kosti i koži leđa, su hronično oboljenje i zato je liječenje dugotrajno. Teško prihvatanje činjenice da liječenje dugo traje, sasvim je razumljivo jer promjene bole i narušavaju estetski izgled kože lica.

Ali, treba biti svjestan najvažnije činjenice, a to je da oboljele osobe i njihovi roditelji moraju shvatiti i prihvatiti činjenicu da je liječenje akni dugotrajano, da zahtijeva mnogo strpljenja i upornosti i da odgovarajućom terapijom mogu držati pod kontrolom promjene. Oboljele osobe često odustaju od liječenja, povlače se u sebe, izoliraju od sredine i često padaju u depresiju.

Blaži oblici akni, klasificirani prema izgledu promjena na koži, u acne comedonica, acne papulosa, acne pustulosa i acne papulopustulosa, ako se liječe ispravno, ne ostavljaju ožiljke. Nakon smirenja procesa, koža ostaje bez promjena.

I blaži oblici zahtijevaju kontinuirano liječenje, a ako ih istiskujete, ostat će ožiljci. Svaka osoba koja ima akne barem je jednom nasilno istiskivala sadržaj.

Ubod igle

Svaka osoba koja ima akne treba zapamtiti zlatno pravilo koje glasi da prištiće ne smije istiskivati prstima jer se tako ošteti koža pa postaje prijemčiva za bakterije.
 
Jedini ispravan način odstranjivanja komedona i odmašćivanja masne kože kod akni jeste uz pomoć odgovarajućih instrumenata bez dodira prsta. Najnovije liječenje akni koje neminovno podrazumijeva dubinsko čišćenje izvodnih kanala žlijezda lojnica jeste ultramikrosono čišćenje lica te ultrasonoforeza i mikrosonoforeza, jedna vrsta mezoterapije, tzv. mezoterapija bez igle.

Mezoterapijom bez uboda igle, ali uz pomoć odgovarajućih aparata, u srednji sloj kože unose se lijekovi koji smanjuju lučenje lojnica, smanjuju upalni proces oko lojnih žlijezda, jednom riječi, na bezbolan način liječe akne. Pri tome se provodi specifična biomolekularna akceleracija. Biomolekularna akceleracija ima za rezultat generalnu revitalizaciju tkiva jer djeluje na metaboličke funkcije ćelija kože i lojnih žlijezda osoba oboljelih od akni, tako da ih normalizira.

Odmašćivanje kože

Efekt savremenog liječenja je manje stvaranje loja kod oboljelih od akni, dubinsko čišćenje i odmašćivanje kože i odstranjenje komedona. Također, dolazi do pomlađivanja ćelija kože. Naime, važni efekti ove terapije su bolje snabdijevanje ćelija kisikom, brža limfna drenaža, zatim stimulacija produkcije elastičnih i kolagenih vlakana koja popunjavaju već postojeće ožiljke.

Zahvaljujući tome, koža u cjelini postaje zdravija i mlađa, bez komedona, bubuljica i ožiljaka.