ZDRAVLJE U KUĆI

Kada potražiti drugo mišljenje

Ozbiljne situacije u stomatološkoj ordinaciji

Prof. dr. sc. Muhamed Ajanović

1.10.2014

Kada stanje oralnog zdravlja podrazumijeva veći angažman stomatologa i vaš značajniji novčani izdatak, možda je vrijeme da potražite još jedno mišljenje. Potreba za dodatnim, drugim mišljenjem stomatologa nastaje kada pacijent osjeti nesigurnost. U pravilu takvu potrebu ne treba osuđivati već podržati kako bi pacijentovo opredjeljenje za stomatološki tretman bilo adekvatno.

Ne postoje pravila koje stomatološke procedure zahtijevaju dodatno mišljenje drugog stomatologa, ali jasno je da zamjena plombe nema istu težinu kao hirurški procedura nadogradnje kosti ili ugradnja implantata. Stanja u kojima je preporučeno tražiti dodatno mišljenje su:

Sigurnost za pacijenta

  • Kada je izražena sumnja u prisustvo malignog oboljenja - oralnog karcinoma;
  • Kada imate problem s vašim oralnim zdravljem ili stomatološkim radom nakon posjete stomatologu;
  • Kada preporučeni tretman prevazilazi vaša očekivanja u pogledu cijene ili obilnosti;
  • Kada imate sumnju da stomatolog nema kvalifikaciju za pružanje preporučenog tretmana;
  • Kada ste nezadovoljni dosadašnjim radom vašeg stomatologa.

Dodatnim mišljenjem stomatologa pacijent, ali i ordinirajući stomatolog, dobivaju benefit. Pacijent dobiva sigurnost i pomoć pri odabiru adekvatne terapije, dok ordinirajući stomatolog dobiva potvrdu svoje stručnosti ili biva na vrijeme upozoren na postojanje drugačijeg mišljenja što ga u konačnici može poštedjeti brojnih konsekvenci.

Precizni odgovori

Svi stomatolozi nisu isti jer nemaju isti kvalifikacijski bekgraund, ali ni isto iskustvo te se ne susreću s istom patologijom. U savremenim zdravstvenim sistemima daje se prednost specijalističkom mišljenju u odnosu na mišljenje doktora stomatologije.

Kada stupite u kontakt s drugim stomatologom od kojeg tražite dodatno mišljenje, važno je da dobijete jasne i precizne odgovore na sljedeća pitanja:
 Slaže li s dijagnozom koju je postavio ordinirajući stomatolog?

  • Koje terapijske mogućnosti postoje za rješenje dijagnosticiranog problema?
  • Koliko košta svaka predložena mogućnost?
  • U kojoj mjeri će predloženi terapeutski postupci riješiti dijagnosticirani problem?
  • Kakve konsekvence možete očekivati ako odbijete predloženi tretman?
  • Koji su rizici tretmana?
  • Koliko ćete uživati u beneficijama tretmana i da li su potrebni daljnji terapijski postupci te koliko će, eventualno, koštati?

Ispravan stav

Ponekad se desi da postoje oprečna mišljenja dvojice stomatologa te je teško odlučiti koji stomatolog ima ispravan stav jer ordinirajući stomatolog poznaje povijest vašeg oralnog zdravlja, dok osoba koja daje dodatno mišljenje može iznijeti stav koji nije opterećen povijesti oralnog zdravlja. U svim takvim slučajevima preporučuje se potražiti treće mišljenje.

Važno

Najvažnije je ne donositi odluku, ukoliko stanje oralnog zdravlja dopušta, dok se ne dobiju dva istovjetna mišljena i dok ne budete zadovoljni objašnjenjima, predloženim postupcima i dobivenim informacijama.