BIH

Institucije nisu odgovorile na potrebe građana nakon poplava

Istraživanje Transparency Internationala BiH

Fena

1.10.2014

Više od 500 građana koji su se obratili Transparency Internationalu (TI) BiH, kao i terensko istraživanje u poplavljenim područjima, ukazuju na izostanak kordinacije institucija, politizaciju raspodjele pomoći i brojne zloupotrebe pri procjeni štete i dodjeli pomoći poplavljenom stanovništvu u BiH.

Glasnogovornica TIBiH Ivana Korajlić rekla je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da su prijave građana, kao i terensko istraživanje, pokazali da su se institucije na gotovo svim nivoima pokazale nesposobnim da odgovore na potrebe građana.

Predstavljajući nalaze istraživanja na terenu u poplavljenim područjima o mehanizmima raspodjele pomoći, kao i iskustva i prijave građana koji su se obraćali TIBiH od juna do septembra 2014. godine, Korajlić je rekla da je TIBiH u spomenutom periodu primio više od  500 poziva građana iz različitih dijelova BiH koji su imali sumnje i žalili se na neregularnosti u procesu raspodjele pomoći.

- Ukazano je na nedostatak koordinacije među institucijama, koje su se međusobno optuživale za političke opstrukcije, kao i politizaciju cjelokupnog procesa raspodjele sredstava i pomoći za poplavaljena područja kroz međustranačke konflikte i korištenje pomoći za predizbornu kampanju – rekla je Korajlić.

Terensko istraživanje ukazalo je na nejednak pristup registraciji pogođenih poplavama i pristigle pomoći, što je otvorilo sumnje građana u regularsnost i objektivnost pri raspodjeli pomoći.

Građani su se žalili na: prodaju i krađu humanitarne pomoći, pristrasnost pri raspodjeli, neregularnosti prilikom procjene štete i dodjele platnih kartica i vaučera.

- Ono što je posebno zabrinjavajuće, a to je da građani uopće nisu bili upoznati od  nadležnih institucija o tome ko ima prava na pomoć, koji su kriteriji te na koji način mogu dobiti i koristiti pomoć – rekla je glasnogovornica TIBiH.

Naglasila je da je TIBiH na osnovu prijava građana proslijedio 23 prijave relevatnim institucijama – policiji i Komisiji za procjenu štete, a u nekoliko slučajeva su institucije proslijedile prijave nadležnim tužilaštvima.

Korajlić je dodala da je zabrinjavajuće i potpuno odsustvo strateškog pritupa vlasti u BiH za naredni period, koje se ogleda kroz nepostojanje i neobjavljivanje procedura za utrošak sredstava prikupljenih kroz donatorsku konferenciju te nedostatak plana obnove ne samo infrastrukture i stambenih objekata, već i privrede koja je, iako odavno gotovo uništena, kroz poplave doživjela dodatni udarac.