BIH

Sutra počinje pretres u predmetu protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH

Redakcija

1.10.2014

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH sutra će početi pretres u predmetu protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića čiji članovi su zajedno s Turkovićem prvostepenom presudom proglašeni krivim za više teških krivičnih djela i osuđeni su na kaznu zatvora od ukupno 100 godina.
 
Predsjedavajući Apelacionog vijeća u ovom predmetu je sudija Senadin Begtašević te članovi Vijeća Miloš Babić i Mirko Božović.
 
Na statusnoj konferenciji koja je pred Apelacionim vijećem održana u septembru, tužiteljica Kajmaković predložila je da se dokazi iz prvostepenog postupka reproduciraju zbog ekonomičnosti, o čemu se ranije i pismeno očitovala Sudu te je predložila i redoslijed izvođenja dokaza.
 
S obzirom na jačinu te uvjerljivost dokaza kojima raspolaže tužilački dvojac Oleg Čavka i Diana Kajmaković, za očekivati je da će u njihovim uvodnim riječima, koje će uslijediti, biti zatraženo povećavanje kazni Turkoviću i njegovim saučesnicima iz zločinačke organizacije. 
 
U prvostepenom postupku hrabri tužioci nedvojbeno su uspjeli dokazati Turkovićeva zlodjela, a šokantni iskazi pojedinih svjedoka, koji su javnosti ledili krv u žilama, detaljno su rasvijetlili motive za likvidacije Mithata Mekića, njegove trudne nevjenčane supruge Lusije Salas Kortez, Marija Tolića i Vernera Ajdarija.
 
Podsjetimo, tokom prvostepenog postupka vođi i pripadnicima zloglasnog klana Zijada Turkovića Sud BiH utvrdio je da je u Mercedesu ML (A05-E-194) Šejle Jugo-Turković pronađen DNK materijal Zikine dvije brutalno likvidirane žrtve, da se u njenom stanu na Grbavici "miješao heroin", a da je ona vodila evidenciju o dilanju droge i brojila novac.
 
Osim toga, Sud je Šejli Jugo-Turković s bankovnog računa skinuo i oduzeo 47.766,56 KM, "jer se radi o imovini stečenoj krivičnim djelom", kako je navedeno u pismenom otpravku prvostepene presude.
 
I umjesto da ova članica i knjigovođa okrutnog zločinačkog klana dobije zasluženu zatvorsku kaznu, Šejlu Jugo-Turković angožirali su kompromitirani tužilac Dubravko Čampara i njegov politički mentor i nalogodavac Bakir Izetbegović, i to kao jedinog tobožnjeg svjedoka da Fahrudina Radončića lažno optuži da ima veze s ubistvom Ramiza Delalića Ćele, a sve s ciljem da sa političke scene uklone Savez za bolju budućnost i Radončića.
 
Dubravkov brat Aljoša, kome je Šejla Jugo-Turković bila dugogodišnja djevojka i vjerenica, član je kabineta Bakira Izetbegovića, a obojica su dio ogromne rođačke hobotnice Stranke demokratske akcije.
Podsjećamo da je prvostepenom presudom Suda BiH Turković osuđen na 40 godina zatvora kao i Milenko Lakić. Saša Stjepanović osuđen je na 12, Fadil Aljović na pet i Muamer Zahitović Ševrtko na tri godine zatvora. 

Početak suđenja zakazan je za sutra u 9.00 sati.