REGION

Vučić: Sve obaveze na putu ka EU ispunit ćemo do kraja 2018.

Srbija čini sve za dobrobit svojih građana

Fena

1.10.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija čini sve za dobrobit svojih građana, zbog čega je uvjeren da zemlje članice neće biti u mogućnosti odbiti prihvatiti Srbiju kao punopravnu članicu EU.

Vučić je rekao da je put europskih integracija, bez dvoumljenja, najbolji mogući za Srbiju, a da odluku EU očekuje možda i poslije pet godina mandata nove Europske komisije.

- Čuli smo izjavu Johannesa Hahna jučer da nema šanse za Srbiju da postane članica EU u narednih pet godina. Nije veliko iznenađenje, očekivali smo tu odluku, ali ćemo svakako nastaviti s reformama, nastaviti na put ka EU i učiniti najbolje sa svim našim obvezama prije kraja 2018., početkom 2019. i onda će sve biti u rukama drugih - rekao je Vučić na četvrtom Beogradskom sigurnosnom forumu, prenosi Tanjug.

Premijer je istaknuo da će Srbija svoj put ka EU nastaviti bez obzira na razočaravajuće stavove koje dolaze iz Bruxellesa, kao i umora od širenja koji vlada u pojedinim zemljama članice.
         
On je naveo da Srbija ima svoje obveze koje će ispuniti ne zbog EU, već zbog Srbije i građana Srbije, i da se zato mora baviti teškim poglavljima 23 i 24, za koje se nada da će biti otvoreni početkom iduće godine.
         
- Ne radi se o čudima koja treba provesti, jer su druge zemlje to učinile. Nastavit ćemo na put ka EU i učinit ćemo sve da završimo sve naše obveze do kraja 2018. a tad će sve biti u rukama drugih - poručio je on.
         
Srbija je apsolutno posvećena regionalnoj stabilnosti, istaknuo je Vučić, navodeći da to nije samo stvar regionalnog mira, već i ekonomske stabilnosti, stabilnih političkih veza, i u tom kontekstu podsjetio da će premijer Albanije 22. oktobra, poslije mnogo godina, doći u Beograd, što će, kako je dodao, omogućiti stvaranje nove atmosfere i novih odnosa dvije zemlje.
         
Istovremeno je izrazio strepnju u vezi Bosne i Hercegovine, i dodao da će Srbija učiniti sve što može u korist stabilnosti u regiji, ponovivši da Beograd podržava teritorijalni integritet te zemlje.
         
On je izrazio nadu da će svi biti od pomoći u rješenju tamošnje situacije na najbolji način.
         
Podsjetio je dalje da se Srbija zalaže za višu razinu suradnje zemalja CEFTA, ukazujući da bi do realizacije toga moglo doći za 5 do 7 godina, bez obzira na to ko bude ušao u EU.

Isto tako je ukazao da postoji inicijativa za uspostavljanje Saveza mladih zapadnog Balkana, koji ima za cilj da reagira na govor mržnje.

Vučić je rekao da su pred Srbijom teške reforme i da će se suočiti s mnogo izazova i morat će se raditi mnogo jače i brže, kako se ne bi izgubio ni dan u stvaranju boljeg standarda i života za građane.
         
On je naveo da je aktuelna vlast naslijedila velike ekonomske probleme, ali da će u Srbiji morati mijenjati i mentalitet, kako bi se napustio socijalističko naslijeđe, koje zemlju zaustavlja u napretku.

Prema njegovim riječima Srbija je posljednjih dana, posebno posljednjih pet mjeseci učinila najbolje da započne, odnosno provede mnoge reforme koje nisu nimalo lake.
         
S tim u vezi je podsjetio da je usvojen Zakon o radu, koji nije mijenjan 15 godina, da je održana Parada ponosa, koja se također tek sada organizirala, "iako su mnogi od nas, kako je dodao, ne slažu s "njima", ali je neophodno da se osiguraju, poštuju njihove slobode, razlike i izbor".
         
- Sve to ćemo uraditi ne zato što smo pod pritiskom EU, to nisu tražili ni MMF ni Svjetska banka, to ćemo uraditi zbog nas - rekao je Vučić izražavajući uvjerenje da je Srbija prva zemlja jugoistočne Europe koja će poduzeti sve te mjere kako bi napravila funkcionalnu ekonomiju.
         
- Ljudi su nestrpljivi, ne očekuju i ne prihvataju lako nekoga tko je došao na vlast i smanjuje njihove plate i penzije, ali to će, s novim zakonima, kreirati bolje okruženje za poslovanje, bolju investicijsku klimu, a i stvoriti nova radna mjesta u Srbiji - podvukao je premijer dodajući da je na početku svog mandata sebi obećao da neće razmišljati o sljedećem mandatu, već o budućnosti građana Srbije.
         
Ekonomija je, prema njegovim riječima, najvažnije pitanje za sve u regiji, zbog čega je predloženo mnogo infrastrukturnih projekata koji trebaju stvoriti bolju atmosferu među ljudima i ekonomsku suradnju.
         
Na kraju on se osvrnuo i na ukrajinsku krizu ukazjući da Srbija podržava teritorijalni integritet svih zemalja UN, uključujući Ukrajinu, ali da je najveći prioritet zapadni Balkan.
         
Srbija je, kako je podvukao, stup stabilnosti i to će ostati, a da Srbija sebe ne vidi kao lidera, te da na Balkanu nisu potrebni lideri, već bolja saradnja, više infrastrukturnih projekata i bolji odnosi među ljudima.