KULTURA

Nakon vandalskog napada na Zemaljski muzej

Pljušte optužbe između Busuladžića i Kaplana

M. Ču.

1.10.2014

Policija još traga za vandalima koji su u popodnevnim satima u nedjelju, 28. oktobra, upali u botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH i počinili veću materijalnu štetu.

- Radimo na rasvjetljavanju slučaja i dokumentiranju dokaza o počiniocima - bilo je sve što su nam jučer kazali u MUP-u Kantona Sarajevo.

adnan-busuladzic1

Busuladžić: Zastrašivanje i upozorenje

Napad na Zemaljski muzej osudio je njegov direktor Adnan Busuladžić te ustvrdio da "posrijedi nije bila pljačka, već zastrašivanje i upozorenje".

Istakao je da se, iako nema dokaza, "ne može oteti utisku da se sve dogodilo nakon što je u javnosti objavio tekst u kojem otvoreno kritizira ministra kulture FBiH Salmira Kaplana (SDA)".

salmir-kaplan-01

Kaplan: Nelegitimni gospodin

- Pročitao sam izjavu Busuladžića u kojoj mi implicira neke stvari. Ne želim da govorim bilo šta osim da taj gospodin nema pravo biti u Muzeju, jer mu je mandat istekao. Nikakve razlike nema između njega i ovih koji su upali u Muzej. Vandalski čin osuđujem, počinioce treba zatvoriti, ali i Busuladžića treba tretirati kao vandala koji je upao tu i zaposjeo javnu imovinu. Taj nelegalni i nelegitimni gospodin državi ne da da radi svoj posao - reakcija je ministra Kaplana.