BIH

Godinama slobodno živio u Australiji, a mrtvima u BiH rezao uši

Policijske snage iz BiH su Bonića tražile osam godina

(N. K.)

1.10.2014

Krunoslav Bonić, bivši vojnik bosanskih Hrvata, optužen za ratne zločine zbog nečovječnog ponašanja prema muslimanskim civilima tokom rata u BiH, slobodno je živio "ispred nosa" federalnim vlastima u Canberri deset godina, piše Canberratimes.

Podsjetimo, policijske snage iz BiH su Bonića tražile osam godina nakon rata od 1992. do 1995. godine. Za to vrijeme Bonić je rezao uši mrtvim borcima za novac i pomagao pri mučenju muslimanskih civila za šta je Haški tribunal za ratne zločine imao neprovjerene dokaze.

Zbog počinjenog krivičnog djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništva, iz člana 142. preuzetog KZ SFRJ, Kantonalni sud u Novom Travniku je 13. februara 2006. godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Krunoslavom Bonićem.

Sada 39-godišnji Bonić živi na 30 minuta od sjedišta australske savezne policije i državnog tužilaštva od 2008. godine, a povremeno između 1998. i 2001. godine, otkrila je istraga Fairfaxa.

Postupak izručenja Bonića bh. sudovima, a ne Haagu, mirno je započeo na Prekršajnom sudu ACT prošle sedmice. Bonić, čije se ime nije pojavilo na javnim sudskim listama, bio je u pritvoru, a nije tražio zahtjev za kauciju. 

Australsko tužilaštvo saopilo je da do marta nije imalo nikakav zahtjev za izručenje.

Bonić će se ponovo kratko pojaviti pred ACT sudom u srijedu.