NOGOMET

Traži se novi Hase s čaršije

Počinje fudbalska liga osnovnih škola u Starom Gradu

A. JAMAKOVIĆ

1.10.2014

Stari Grad je uvijek bio izvor i riznica talentiranih fudbalera koji su postizali vrhunske rezultate, a njima se dičilo cijelo Sarajevo. Kako bi se ta tradicija nastavila, iz općinske službe, koja je zadužena i za sport, potekla je ideja o formiranju fudbalske lige osnovnih škola. Prve utakmice počinju već danas u 12 sati na Bembaši.

Pozvati skaute

Prema riječima bivšeg asa FK Sarajevo Mehmeda Janjoša, koji radi u ovoj službi, osim sklanjanja djece s ulice i od kompjutera, cilj je i pronaći talentirane fudbalere.

6 osnovnih škola

- I u vrijeme mog školovanja imali smo turnire po školama gdje su primjećivani talenti. Pozvat ćemo skaute Sarajeva, Željezničara i Olimpica da gledaju utakmice i nadam se da će prepoznati talente koji će postati igrači poput Asima, Nijaza ili Hamde Ferhatovića, Agima Nikolića, Perice Đorđevića... - kazao je Janjoš, a iz skromnosti sebe nije spomenuo.

Na turniru učestvuje šest osnovnih škola iz Starog Grada, a utakmice će se igrati po četverostrukom bod-sistemu na natkrivenom terenu.  

Podrška načelnika

- Srijeda će biti dan sporta u Starom Gradu. Djeca nemaju nikakvih troškova, njihovo je da dođu, igraju i pokažu šta znaju. Trudit ćemo se da što prije napravimo lige u košarci i odbojci te uvedemo kategoriju za djevojčice. Veliki vjetar u leđa ovoj službi daje i podrška načelnika Ibrahima Hadžibajrića (SBB) - rekao je Janjoš.

Garniture dresova za škole

Općina je svakoj školi donirala garnituru dresova, sudije na utakmicama će biti s kantonalne liste, a osigurana je i medicinska ekipa. Osnovcima koji će se takmičiti u BH Telecom fudbalskoj ligi osnovnih škola Starog Grada predavanje o pravilima i fer-pleju održao je instruktor suđenja u Nogometnom savezu BiH Džemal Čalija.