OSTALI SPORTOVI

Igrač kažnjen jer je tokom proslave touchdowna pao na sedždu

Vodstvo NFL lige naknadno priznalo da su pogriješili

(Al. Ti.)

1.10.2014

Husain Abdullah, igrač ekipe Kansas City Chiefsa u NFL ligi kažnjen je nakon što je postigao touchdown, pao na sedždu i zahvalio Bogu.

Prema NFL-ovim standardima to je bio čin koji simbolizira prigušeno slavljenje touchdowna. To se nije smjelo uraditi i zbog toga je zvaničnik u uglu terena podigao bijelu zastavicu koja simbolizira ponašanje koje ne priliči.

Nakon što je NFL analizirao situaciju, došlo se do zaključka da Abdullah nije trebao biti kažnjen.

Knjiga u kojoj su pravila lige zabranjuje igračima da slave ukoliko su na terenu, ali glasnogovornik Michael Signora je napisao u utorak u e-mailu da ukoliko je taj njegov čin dio vjerskog izražavanja da ne bi trebao biti kažnjen.

igrac-nfl-meka-123

Husain Abdullah za vrijeme hadža u Meki

Cijeli događaj se desio u četvrtoj četvrtini utakmice koja se igrala u ponedjeljak, a gdje je Kansas City pobijedio New England Patriots rezultatom od 41:14. Vihorenje zastavice zbog ovog poteza Husaina Abdullaha je izazvalo oštre osude na društvenim mrežama, koji su se odmah pozvali na to da se igrač imena Tim Tebow spustio na koljena kao izraz kršćanske molitve, također i igrač Brandon Marshall se spustio na koljena tokom utakmice kao znak zahvalnosti Bogu.

Kako kaži saigrači, ali i čelni ljudi Kanzas City Chiefsa Abdullah je posvećeni igrač svojoj ekipi, i koji je obavio hadž u Meki.

Arsalan Iftikhar, pronalazač  TheMuslimGuy.com, je ukazao na to da Brandon Marshall iz Chicago Bears-a nije bio kažnjen nakon što je učinio nešto slično, a također ni Tim Tebow nije bio kažnjen za svoj čin zahvale.