BIH

Bura oko imenovanja Ilije Lasića: Bošnjaci traže od OHR-a suspenziju odluke

Zbog nezakonitog imenovanja šefa policije

M. Sm.

1.10.2014

Ne stišava se bura u vezi s imenovanjem Ilije Lasića na poziciju šefa policije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, što su kao konačnu odluku potvrdila četiri člana Nezavisnog odbora, bez prisustva bošnjačkih predstavnika i prethodnog izjašnjavanja Vlade HNK.

Tako je jučer održana sjednica Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK, na kojoj je zaključeno da će od OHR-a biti zatražena hitna suspenzija ove, za njih nezakonite odluke.

Također, u zaključcima Kluba, koje je potpisalo 14 poslanika, navedeno je da će, ako sporna odluka o Lasićevom imenovanju ne bude povučena, protiv ministra unutrašnjih poslova Slađana Bevande i predsjednika Nezavisnog odbora Ive Karačića podnijeti krivične prijave zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

klub0147

Zaključke Kluba potpisalo 14 poslanika

- Premijer HNK (Denis Lasić, op. a.), prema našoj procjeni, jednom zaobilaznom linijom dao je sugestiju ministru, a ministar je sugerisao Nezavisnom odboru na koji način da to uradi. Klub će zahtjevom prema Sudu pokrenuti privremenu mjeru obustave do konačnog rješenja - izjavio je predsjednik Kluba Bošnjaka Ramiz Jelovac.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago kazao je da će biti upućena inicijativa za održavanje vanredne sjednice na kojoj će se raspravljati o radu Nezavisnog odbora.