BIH

Tužilaštvo BiH traži dva mjeseca pritvora za Bosnića: U Siriji ratuje 150 državljana BiH

Održano ročište u Sudu BiH

M. Aš.

1.10.2014

Danas je u Sudu BiH održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se uhapšenima u akciji "Damask” Bosniću i ostalima produži pritvor za još dva mjeseca.

Tužilaštvo je navelo da je razlog prijedloga za dodatna dva mjeseca taj što još uvijek u ovom periodu nisu mogli završiti istragu.

Postupajući tužilac Dubravko Čampara je rekao da Tužilaštvo nije uspjelo saslušati sve svjedoke. On je kazao da će biti saslušano ukupno 30 svjedoka. Potvrdio je da još uvijek nije završeno vještačenje oduzete opreme, mobitela i kompjutera. Kazao je da je to bitno kako bi se vidjelo s kim su sve ove osobe razgovarale i s kim su imale korespondenciju. Čampara je rekao da je razlog zahtjeva za produženje pritvora i mogućnost bijega pritvorenih, kao i da bi mogli utjecati na svjedoke.

Tužilaštvo je navelo da, prema njihovim informacijama, 150 građana iz BiH ratuje u Siriji, a da ih je već 30 poginulo. Čampara je istakao da od kada su navedena lica u pritvoru, a to je mjesec dana, da su poginula još četiri bh. državljanina u Sirji, a da se za još dvije osobe čeka potvrda.

Odbrana je negirala sve navode Tužilaštva kazavši da su oni neargumentovani i paušalni.

Adil Lozo, advokat prvoosumnjičenog Bosnića, rekao je da Tužilaštvo BiH nema nikakve konkretne dokaze koji se njegovom klijentu stavljaju na teret.

-  Bosnić je u pritvoru jer je govorio o džihadu - kazao je Lozo.

Komentirajući sumu od 100.000 dolara, koje je navodno neko uplatio Bosniću, advokat tvrdi da je riječ o uplati sredstava za kupovinu zemljišta, a ne o novcu koji se dovodi u vezu sa finansiranjem terorističkih aktivnosti. Kazao je da mu se na teret stavljaju govori iz 2011., 2012. i 2013. i da Bosnić nikada nije bio u Siriji i da nije učestvovao u oružanim sukobima.

Obrazlažući navode Tužilaštva da bi Bosnić mogao pobjeći iz BiH, Lozo je rekao da je to nelogično i da njegov klijent kod kuće ima 17 –oro djece koje nikada ne bi ostavio.

Lozo je kazao da Bosnić "nije znao da je opasno govoriti o džihadu u BiH".

Advokati ostalih osumnjičenih su kazali da je navedeni prijedlog Tužilaštva neosnovan i da ova institucija nema nijedan valjan dokaz za djela koja im se stavljaju na teret.

Osim Adema Karamuje, niko od osumnjičenih nije se obratio Sudu BiH. Karamuja je rekao da je žalosno ovo "šta čovjek radi čovjeku".

- Ovo zlo što mi stavljaju na leđa je nezamislivo. Ja nisam nikakav vehabija niti selefija, niti ne znam ni ja ko. Ja sam običan muslima. Ako imaju neke dokaze da sam ja počinio ovo djelo neka kažu. Žalosno je šta nam ovo rade - rekao je Karamuja.

Bosnić i ostali osumnjičeni su za krivično djelo terorizam, javno podsticanje i vrbovanje na terorističke aktivnosti.

Osim Bosnića, produženje pritvora je zatraženo za  Avdulaha Hasanovića, Enesa Mešića, Emina Hodžića i Adema Karamuju.