BIH

Šestmilijarditi stanovnik Zemlje 12. oktobra puni 15 godina: Na dan izbora Adnan Mević slavi rođendan

Da je punoljetan, kaže da bi otišao da glasa

A. Nu.

1.10.2014

Šestmilijarditi stanovnik planete Adnan Mević iz Visokog, 12. oktobra proslavit će 15. rođendan. Adnanu je ove godine rođendan na dan održavanja izbora u našoj zemlji. Da je punoljetan, kaže da bi otišao da glasa, a ovako će cijeli dan provesti s prijateljima.

Adnana je u sarajevskom Kliničkom centru 1999. godine rodila Fatima Mević, a tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan (Annan) proglasio ga je šestmilijarditim stanovnikom zemaljske kugle.

Torte i želje

Anan je tada izrazio posebno zadovoljstvo što je šestmilijarditi stanovnik Zemlje rođen baš u gradu koji "nakon teškog rata postupno počinje normalno živjeti i u regiji u kojoj se nakon jednog desetljeća rata vraća kultura koegzistencije, što će pomoći toleranciji i razumijevanju svih naroda svijeta".

adnan-mevic-i-ronaldo

Adnan je prije dvije godine upoznao Kristijana Ronalda

Adnan Mević zna ko je Kofi Anan, a po njemu je i dobio ime.

- Fotografija na kojoj me Anan drži u rukama obišla je svijet i to mi je čast. Volio bih ga upoznati sada kada sam porastao - kazao nam je Adnan i dodao da je svake godine na njegov rođendan kuća puna novinarskih ekipa, ali i političara od kojih dobije tek poneku tortu i lijepu želju.

Voli geografiju

Pohađa prvi razred Srednje ekonomske škole "Hazim Šabanović" i s ponosom kaže da je među najboljim đacima u razredu. Od predmeta mu je najdraža geografija, a kaže da trenutno ima samo dvije želje - da upiše saobraćajni fakultet i postane pilot.

adnan-mevic

Mević: Među najboljim đacima

- Ako postanem pilot ,upoznat ću puno ljudi, obići svijet. Volim putovati, a s mamom sam prije dvije godine išao na utakmicu "Real Madrida". Upoznao sam Kristijana Ronalda, fotografirali smo se. Ispričao sam mu da sam i ja poznat jer sam šestmilijarditi stanovnik planete. On se nasmijao i rekao da mu je drago što smo se sreli - priča nam Adnan.

Skroman život

Adnan s majkom Fatimom živi skromno, poput mnogih porodica u BiH. Kaže da mu mama radi u Općini Visoko, a on joj pomaže u svim poslovima.

- Nažalost, moj otac Jasminko prije dvije godine izgubio je bitku s teškom bolešću. Njegova smrt mi je teško pala, ali majka mi pruža puno ljubavi - kaže Mević.