BIH

Bivši direktor "BH-Gasa" Almir Bečarević upozorava: BiH nespremna za krizu

Hoće li se ponoviti 2009. godina

M. AŠČIĆ

1.10.2014

U slučaju eskalacije plinske krize, BiH bi definitivno doživjela sudbinu iz januara 2009. godine, kada je, nakon što je Rusija zavrnula plin Evropi, naša zemlja cijelih deset dana bila bez isporuke ovog energenta. S obzirom na mnogo težu ekonomsku situaciju danas, takva bi kriza ove zime mogla biti mnogo teža.  

Osim što nema državne rezerve, "BH-Gas" nikada nije raspisao ni tender za nabavku plina u slučaju nove energetske krize. Ovo je jučer upozorio za "Dnevni avaz" Almir Bečarević, bivši direktor "BH-Gasa".

 - BiH u cijevima ima gasa samo za tri dana. No, kada je riječ o smanjenju plina za 20 posto, koje je već na snazi od prošle srijede, onda govorimo o sedam do deset dana. Ali, šta nakon toga - upozorava Bečarević

Ruska kompanija "Gazprom", koja je odlučila smanjiti dotok plina BiH za 20 posto, još nije navela jasne razloge za ovu svoju odluku, potvrđeno nam iz "Energoinvesta".

Nezvanično, razlog smanjenju dotoka plina je odgovor Rusije na sankcije Evropske unije (EU) zbog sukoba u Ukrajini. Ova informacija mogla bi bh. delegaciji biti saopćena u ponedjeljak u Sankt Peterburgu. Iz "BH-Gasa" jučer su saopćili da nisu zvanično obaviješteni od "Gazprom"Exporta" o smanjenoj isporuke plina, ali da prate situaciju.