BIH

Državljanin Srbije u BiH utajio porez preko 1.5 miliona KM

Tužiteljstvo Brčko distrikta potvrdilo optužnicu

Autor:Fena

30.9.2014

 

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH je podiglo, a Osnovni sud u Brčkom potvrdio optužnicu protiv Ć.M. (50) državljanina Srbije zbog milionske utaje poreza na promet proizvoda izvršene 2001. i 2002. godine.

"Optuženi se tereti da je kao osnivač i odgovorna osoba u dva brčanska poduzeća nabavio, a potom nepoznatim kupcima za gotov novac prodao robu u vrijednosti većoj od 10 milijuna KM ne vodeći o tome bilo kakvu evidenciju. Tužiteljstvo osnovano sumnja da je u cilju prikrivanja krajnje oporezive potrošnje optuženi izbjegao voditi propisanu evidenciju, te podnijeti konačan obračun poreza na promet za 2001. i 2002.godinu”, navodi se u priopćenju iz brčanskog Tužiteljstva.

U saopštenju dalje stoji kako rezultati istrage pokazuju da je optuženi postupajući u namjeri izbjegavanja poreznih obveza u distriktu Brčko na ime neplaćenog poreza na promet na štetu lokalnog proračuna utajio iznos od preko 1.5 milion KM.

“U skladu s tim Tužiteljstvo je protiv njega podiglo optužnicu za produženo kazneno djelo porezne utaje i dostavilo je nadležnom sudu na dalji kazneni postupak. Uz optužnicu Tužiteljstvo je dostavilo preko tri tisuće materijalnih dokaza predloživši sudu njihovo izvođenje na glavnom pretresu kao i saslušanje većeg broja svjedoka i vještaka”, stoji u saopštenju.