BIH

SRAMOTNO Nana Muniza mora platiti hiljade maraka Jokiću koji je bespravno koristio njenu kuću

Apsurdna pravna bitka

Redakcija

30.9.2014

Nana Muniza Oprašić (78) povratnica u selo Okruglo kod Višegrada i dalje se bori sa pravnim apsurdnom prema kojem mora platiti preko 20.000 KM Mladenu Jokiću koji je bespravno koristio njenu kuću od 1995. do 2002. godine.

Prema odluci Osnovnog suda u Višegradu sutkinje Slavice Kovačević, i dopisu od 24.09.2014. godine nana Muniza morat će platiti 8. 816,26 KM kao i dodatne sudske troškove i kamate koje prelaze preko 12.000 KM Mladenu Jokiću - potvrdio je za "Dnevni avaz" predsjedavajući Skupštine opštine Višegrad, Suljo Fejzić.

- I dalje se Bošnjacima pokušava oduzeti imovina koju su krvlju stekli - kazao je Fejzić te dodao da će u konsultaciji s pravnicima pokušati maksimalno odložiti izvršenje ovakve presude.

nana-muniza

Faksimil dopisa Osnovnog suda u Višegradu: Nana Muniza treba potvrditi da je nosilac suprugove penzije

U dopisu se (u roku od osam dana) zahtijeva dostavljanje rješenje Fonda MIO/PIO, kojim se treba potvrditi da je nosilac suprugove penzije, a od koje će se radi izvršnog postupka svaki mjesec odbijati naknada za porodicu Jokić. Nana Muniza je ogorčena presudom.

- Nemam više snage da podnesem nepravdu. Zašto meni niko nije plaćao kiriju, dok su oni boravili u mojoj kući? Dok sam ja kao podstanar i izbjeglica živjela u Sarajevu, oni su upravljali mojim imanjem. I sada, kada sam se konačno vratila na svoje ognjište, gdje želim pronaći malo mira i spokoja oni me svakodnevno uznemiravaju sudskim tužbama - kaže Muniza Oprašić.

Podsjetimo, Nana Muniza je u procesu etničkog čišćenja protjerana iz Višegrada. U periodu dok je bila u izbjeglištvu u Sarajevu, u njenu kuću se bespravno uselio Mladen Jokić sa porodicom, koji je tokom boravka na naninoj devastiranoj kući samoinicijativno obnovio prozore i vrata.

Nakon što se nana Muniza kao povratnik vratila u svoju porodičnu kuću u Višegradu, Mladen Jokić je pokrenuo pravni postupak tražeći naknadu za uložena sredstva u renoviranje. Sudski postupak je svoj epilog doživio apsurdnom presudom u korist Jokića, prema kojoj nana Jokićima mora platiti 8.816,26 KM.

Inače, nana Muniza živi od 310 KM penzije koja joj je ostala iza preminulog supruga, a odbijat će joj se 100 KM za izmirenje "duga" Jokiću.

Tako će nana Muniza Kurban bajram dočekati u suzama i bez mira na svom ognjištu.