NOGOMET

EKSKLUZIVNO Portugalac Alfredo Casimiro na klupi Slobode!

Tuzlanski premijerligaš dobio trenera

E. M.

30.9.2014

U relativno kratkom vremenskom roku Sloboda je pronašla zamjenu za trenera Denisa Sadikovića, a na njegovo mjesto stiže Portugalac s bogatim trenerskim iskustvom! Riječ je o 65-godišnjem Alfredu Casimiri, rođenom u Lisabonu, i koji je uzgred mlađi od Ćire Blaževića punih 15. godina.

Nova "bomba" koju je servirao predsjednik Azmir Husić, žestoko je odjeknula i samo potvrdila koliko je prvi čovjek Slobode finansijski jak i koliko želi izgraditi Slobodu kao klub s ozbiljnim namjerama i planovima. Nakon senzacije s Ćirom Blaževićem, dovođenjem Portugalca na klupu Slobode podiže nove fudbalske standarde u ovom klubu i gradu.

Nije mala stvar u BiH dovesti čovjeka iz Portugala, koji iza sebe ima pozamašnu trenersku karijeru. U posljednjih 15-tak godina radio je na Arapskom poluostrvu, a prije odlaska, kao glavni ili pomoćni trener radio je u velikim portugalskim klubovima, poput Boaviste, Viktorije iz Guimaraesa, Leixoes, Estrela Amadora i mnogih drugih, a u sezoni 1997/98. bio je asistent u Portu.

Istu funkciju obavljao je godinu dana kasnije u španskom Betisu. Dakle, Portugalac ima dovoljno iskustva, a u teškim trenutcima preuzet će jednu ekipu iz BiH. Vjerovatno, nikada nije ni pomislio da će jednog dana doći baš u Tuzlu i tamo trenirati jednu fudbalsku ekipu. No život je nepredvidiv, pun izazova i iznenađenja, pa se tako Portugalac Casimiro skrasio u Tuzli.

S njim će kao asistent boraviti i Zeničanin, Svetislav Perduv (55). U dva navrata je u aktivnoj karijeri nastupao za zenički Čelik i ljubljansku Olimpiju u jugoslovenskoj ligi. Nakon toga, odlazi u Portugal, gdje je igrao za nekoliko tamošnjih klubova, a karijeru stopera završio je u Ovarenseu 1993. godine. On će mu biti pomoćnik, a uz to, ovaj stručnjak posjeduje i profi licencu, i bit će ujedno i prevodilac Portugalcu za njegovog boravka u BiH. Uz to, i fudbalski je menadžer.

Tako je Sloboda silom prilika ponovo u fokusu zanimanja. Ne preko rezultata, jer su oni izostali, ali sasvim sigurno s Tušnja su ponovo zatalasali javnost kada su doveli stranca Portugalca za novog trenera. Potez pun poštovanja i respekta. Kako će se i na koji način snaći Portugalac u Tuzli i bh. fudbalu, pokazat će vrijeme. Koliko poznaje bh. prilike i uopšte naš fudbal, mogli bi saznati već sutra, kada je planirano predstavljanje na Tušnju.

Tada će se Casimiro sa svojim domaćinima i pomoćnikom obratiti javnosti i novinarima, a nakon tog susreta, uslijedit će utakmica u Banovićima protiv Budućnosti. Tuzlaci će odigrati memorijalnu utakmicu, a to će biti dobra prilika da se ovaj portugalski stručnjak pobliže upozna s igračkim kadrom i kvalitetom koje ekipa posjeduje. Jer, već u nedjelju slijedi debi u Zvorniku protiv Drine.

- Na ovaj način želimo podići rejting klubu. Mislim da smo našli dobrog i vrijednog trenera, koji iza sebe ima veliko iskustvo. Vjerujem da je to dobar izbor i da ćemo imati dobru i kvalitetnu saradnju. Nije bilo lako nagovoriti gospodina Casimira da prihvati dolazak u BiH i Tuzlu. Pregovori su bili dugi, jer nam i vrijeme nije išlo na ruku. Ubrzo će i prvenstvena pauza, pa će imati dovoljno vremena da se upozna s cjelokupnom situacijom u klubu, ali i gradu, odnosno Premijer ligi. I njegova reakcija je bila pozitivna, prihvatio je novi izazov u svojoj karijeri i nadam se da će saradnja biti uspješna. Nama treba trener koji će izvući ekipu iz letargije i što je prije moguće izaći iz rezultatske krize - rekao je Azmir Husić.

I dok su oči i uči pristalica Slobode uglavnom bile usmjerene ka regionu, očekujući neko trenersko ime s ovih prostora, predsjednik Husić je još jednom iznenadio navijački puk u Tuzli i u klub doveo Portugalca. Niko nije očekivao ovakav rasplet, pogotovo što je između dva prvenstvena kola bilo jako malo vremena za manevar i konkretan potez. Sloboda je sada dobila trenersko ime, koje je svoj put uglavnom gradilo po jakim i kvalitetnim ligama i državama. Casimiro je vjerovatno trener starog kova,s obzirom na godine, i bit će zanimljivo vidjeti kakav će odnos uspostaviti s novim igračima, koje će trenirati u tuzlanskoj Slobodi. Ujedno, čovjek s bogatim trenerskim i životnim iskustvom govori četiri strana jezika (portugalski, engleski,njemački i francuski). Sinoć je preko Ciriha i Zagreba stigao u Tuzlu.