GLOBUS

Za vođu grupe Sharia4Belgium zatraženo 15 godina zatvora

Osumnjičen za regrutiranje boraca za Siriju

Fena

30.9.2014

Tužilac je u utorak zatražio kaznu od 15 godina zatvora za Fuada Belkacema, glavnu figuru islamističke grupice Sharia4Belgium, osumnjičenog da je glavni u Belgiji za regrutiranje boraca za Siriju, čijih 46 pripadnika je na sudu zbog pripadanja "terorističkoj operaciji".

Četiri godine zatvora su zatražene za Jejoena Bontinca, 19-godišnjeg stanovnika grada Anversa koji je bio u Siriji osam mjeseci 2012. godine dok ga njegov otac nije vratio.

Tužiteljica Ann Fransen detaljno je opisala pred istražnim sudom u Anversu strukturu, ideologiju i aktivnosti ove grupe mladih selefista aktivne od 2010. godine u nekoliko belgijskih gradova, posebno u Anversu i regiji Bruxellesa.

- Cilj Sharia4Belgium je da uništi belgijsku državu i zamijeni je Islamskom državom. Aktivno učešće u oružanoj borbi u Siriji predstavlja način da se postigne taj cilj - kazala je tužiteljica.

Ona je naglasila da su dobrovoljci Sharia4Belgium pristupili redovima najokrutnijih sirijskih džihadističkih grupa povezanih s Al-Kaidom i grupom Islamska država i da su neki od njih tamo počinili "užasne zločine".

Samo osam optuženika je prisustvovalo suđenju. Za ostale se sumnja da su u Siriji, a moguće je da je jedan dio njih tamo izgubio život. Iznošenje odbrane je predviđeno za 8. oktobar.

Fuad Belkacem, koji je odbio da izađe iz ćelije na dan suđenja, mogao bi dobiti 15 godina zatvora kao osnivač grupe Sharia4Belgium.