BIH

Radionica o procjeni kapaciteta za upravljanje vanrednim situacijma

Ministarstvo sigurnosti BiH i Inicijativa Sjedinjenih Američkih Država

Redakcija

30.9.2014

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Inicijativa Sjedinjenih Američkih Država "Civilno-vojna pripravnost za vanredne situacije" (CMEP) organiziraju trodnevnu radionicu o naučenim lekcijama iz operacija odgovora na poplave u maju ove godine i procjeni kapaciteta za upravljanje vanrednim situacijama, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Učesnici ovog značajnog događaja, koji je danas počeo u Sarajevu, su  predstavnici Ministarstva sigurnosti, Ministarstva odbrane, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva komunikacija i prometa, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva civilnih poslova, entitetske uprave civilne zaštite, Društvo crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine,  predstavnici američkog CMEP-a, Ureda za odbrambenu saradnju (ODC), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), NATO-a i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Radionica obuhvata ključne oblasti kao što su upravljanje vanrednim situacijama, finansije, operacije, logistika i planiranje, sa posebnim naglaskom na poboljšanje međuagencijske komunikacije, međunarodnu saradnju i izgradnju kapaciteta u oblasti upravljanja u vanrednim situacijama.

Cilj je da se kroz diskusiju utvrde snage, slabosti, uspjesi i izazovi u operacijama zaštite i spašavanja tokom poplava u maju ove godine. Učesnici će predstaviti iskustva i prikazati trenutno stanje u zaštiti i spašavanju u Bosni i Hercegovini u određenim oblastima, kojima će u budućnosti, u cilju poboljšanja, biti posvećena posebna pažnja.

radionica-cmep