KUĆNI LJUBIMCI

Kako se riješiti dlaka i mrlja koje za sobom ostavlja vaš ljubimac?

Što prije krenete da uklanjate urin ljubimca, to bolje

(A. Sm.)

30.9.2014

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da se riješite ovih neizbježnih problema, koje vam donosi ljubimac u kući.

Dlake na tepihu

Njih ćete se najbolje riješiti redovnim usisavanjem, nekoliko puta sedmično

Dlake na tvrdom podu

Na drvenim i drugim tvrdim površinama, dlaka ćete se najbolje riješiti elektrostatičnom krpom. Efikasnije su od usisavača usljed toga što zadržavaju prašinu na sebi.

Dlake na odjeći

Taj ćete problem riješiti ljepljivim valjkom, a ukoliko ga nemate u kući, pomoći će i obična ljepljiva traka. Izaberite što deblju, što će vam bar malo olakšati posao.

Dlake na tapaciranom namještaju

Postoji stari trik s gumenim rukavicama, koje prethodno namočite u vodu, a zatim njima lagano pređete preko namještaja. Dlake će se zalijepiti na rukavice, a rukavice je bitno često ispirati. Danas u pet centrima možete nabaviti i rukavice namijenjene isključivo sakupljanju dlaka. Ako možete birati, radije izaberite kožni namještaj, koji se puno lakše čisti ili na njega stavljajte presvlake.

Mrlje na tepihu

Što prije krenete da uklanjate mrlju od vašeg ljubimca, to bolje, jer njihov urin može trajno promijeniti boju vašeg tepiha. Pomiješajte 1/4 kašičice deterdženta za pranje suđa s jednom šoljicom mlake vode i miješajte ručnim mikserom, sve dok se ne zapjeni. Smjesu nanesite na mrlju čistom bijelom krpom i nježno trljajte, a zatim osušite drugom čistom krpom i tako sve dok mrlja ne nestane.

Neugodnih mirisa riješit ćete se na sljedeći način: pomiješate vodu i deterdžent na isti način, dobro istrljajte i prosušite a zatim na mrlju nanesite bijelo sirće. Također ga dobro utrljajte i pričekajte da se osuši, a nakon toga na mrlju nanesite i malo sode bikarbone. Ostavite je da se dobro prosuši, a zatim dobro usisajte to mjesto.