BIH

U Siriji poginula Fatima Mahmutović, ranjena Dora Bilić

U zračnim napadima na glavni grad Islamske države

Redakcija

30.9.2014

U zračnim udarima sirijske vojske po položajima radikalnih islamista poginula je državljanka BiH Fatima Mahmutović, dok je Hrvatica muslimanske vjeroispovijesti Dora Bilić ranjena, prenose hrvatski mediji. 

"Večernji list" je, pozivajući se na službene izvore, objavio da je u zračnim napadima u sirijskom gradu Raqqa poginula Fatima Mahmutović iz BIH, a da je ranjena 27-godišnja Zagrepčanka Dora Bilić. 

Dora Bilić prije dvije godine prihvatila je islam i odselila se u Gornju Maoču u BiH, gdje se ubrzo udala i s mužem Senadom otišla u Siriju. Dok je njen suprug bio na ratištu, ona je boravila u gradu Raqqa.

"Večernji list" navodi da je Fatima Mahmutović iz naselja Sladna pokraj Srebrenika, kao i da je u Siriju otišla u jesen 2013. godine, zajedno s mlađim sinom Jasminom. Njen stariji sin Mirzet Mahmutović na strani Islamske države bori se više od godinu i po.

U skladu sa nedavnim izvještajem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) o njenom radu, može se pretpostaviti, navodi "Večernji list", da su hrvatske obavještajne službe bile upoznate o kretanju, kontaktima i povezanosti Zagrepčanke Dore Bilić. 

U izvještaju SOA-e navodi se da je od 2012. u sukobima u Siriji, a kasnije i u Iraku, učestvovalo nekoliko stotina boraca iz država u hrvatskom susjedstvu, a neki su od njih pripadnici najradikalnijih islamističkih grupa koje se bore na tom području. No, zasad nisu identificirane takve osobe s područja Hrvatske, ali džihadisti se hrvatskom teritorijom koriste kao tranzitnim područjem, navodi "Večernji list".