GLOBUS

Koalicija izvela napade u okolini Ain al-Araba

Ovaj grad graniči s Turskom

Fena

30.9.2014

Koalicija koju predvodi Washington napala je u utorak u zoru u Siriji okolinu grada Ain al-Araba jer je organizacija Islamska država sada na vratima ovog kurdskog grada koji graniči s Turskom, saopćila je jedna nevladina organizacija.

Džihadisti su trenutno na pet kilometara od trećeg kurdskog grada u Siriji, koji se na kurdskom zove Kobane, čije središte su prvi put pogodile rakete, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

- Američko-arapska koalicija izvela je u noći s ponedjeljka na utorak udare na položaje IS-a nedaleko od Kobanea - izjavio je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija, ali nije precizirao o kojim se metama radilo.

Nevladina organizacija je precizirala da se IS nije nikada toliko približio otkako je prije dvije sedmice počela ofanziva u regiji. Ako osvoje grad, kontrolirali bi dugi pojas na sjeveru Sirije, duž turske granice.

Napadi su izazvali masovni egzodus stanovništva. Najmanje 160.000 ljudi je prešlo granicu da se skloni u Turskoj koja nije imala izbora nego da otvori granicu.