LIFESTYLE

Ava neće doživjeti šesti rođendan

Djevojčica rođena s rijetkim genetskim poremećajem

Redakcija

30.9.2014

Četverogodišnjakinja Ava Gali (Galley) iz Velike Britanije rođena je s rijetkim genetskim poremećajem koji još nema ni ime. Djevojčica stalno povraća, hrani se putem posebne pumpe, ne može sama hodati i u potpunosti ovisi o majci.

Ljekari predviđaju da djevojčica neće doživjeti šestu godinu, ali njena majka Nikol (Nicole, 35) se nada da će Ava poživjeti duže.

Stalno u bolnici

Prvi veliki problem s kojim se majka suočila jeste hranjenje, jer Ava nije mogla dojiti i povraćala bi svaki put nakon jela.

 - Bila je loše i ispostavilo se da su je davili svaki put kada su je pokušavali nahraniti, jer je mlijeko išlo direktno u njena pluća. Prva četiri mjeseca smo bili u bolnici, a Ava je tri godine neprestano išla kod ljekara. Ovo ljeto joj je prvo koje nije provela u bolnici - priča majka.

Česte infekcije

Nikol je zbog Avinog stanja odustala od karijere i sada se "davi" u dugovima od fakulteta, a ne može ih isplatiti jer nema posao. Najgore od svega je što Nikol i njen suprug nemaju nikakve informacije o tome kakva je to bolest koju ima njihova mezimica i koliko će još živjeti.
 
- Prognoza je oduvijek bila "ne znamo". Ava ima mikrocefaliju i to joj je, u kombinaciji s učestalim infekcijama grudnog koša, znatno skratilo život. Živimo za svaku minutu - priča hrabra Nikol.

Koliko je vremena ostalo

- Ne znate koliko vam je vremena ostalo. Teško mi je kada pomislim da je suprug Pol (Paul) neće odvesti do oltara i da nas dvije nikada nećemo zajedno ići kod frizera i pričati o momcima. Ali zahvalna sam što sam imala priliku da je upoznam - kazala je Nikol.